2015-04-22

Šių metų balandžio 22 d. Lazdijų rajono aplinkos apsaugos agentūros pareigūnai tikrino, kaip žvejai mėgėjai laikosi Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių prie Baltosios Ančios HE užtvankos. Reido metu nustatyti 4 šiurkštūs gyvosios gamtos apsaugos pažeidimai. Keturi asmenys žvejojo mažesniu nei 100 metrų atstumu žemiau Baltosios Ančios HE užtvankos Baltosios Ančios upėje. Už šį pažeidimą surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, paimtos meškerės, kurios kaip pažeidimo padarymo įrankiai ir priemonės bus konfiskuotos. Taip pat gresia administracinė bauda pagal LR ATPK 87 str. 3 d. - nuo 115 iki 289 Eur.

Primename, kad pagal Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių 11.8 p. draudžiama žvejoti žuvų praplaukimo takuose (specialiuose įrenginiuose žuvims migruoti per užtvanką) ir arčiau kaip 100 m žemiau tvenkinių vandens nuleistuvų (užtvankų).

2015-04-28

2015 m. balandžio 28 - 29 d. Alytaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdė gyvosios gamtos apsaugos reidą Varėnos rajone. Reido metu po vidurnakčio prie Abistos upelio, ištekančio iš Savisto ežero, pareigūnai surengė pasalą ir sulaukė trijų neteisėtą ungurių žvejybą vykdančių asmenų, kurie upelyje buvo pastatę draudžiamą ne mėgėjų žvejybos įrankį- ungurinę gaudyklę. E.S., O.J. ir P.A. buvo sulaikyti, kai ungurinę gaudyklę traukė iš vandens.

Už neteisėtą žvejybą pažeidėjams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai pagal 87 str. 3 d., gresia baudos nuo 115 iki 289 eurų. Pažeidėjų laimikis nors ir ne didelis, tačiau brangus. Už sugautus du ungurius teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia 634 eurus.

2015-04-29

Į Lietuvą atkeliavęs pavasaris džiugina šiltu oru ir saulės spinduliais. Po niūrios žiemos tai tikra atgaiva. Tačiau atgijo ne tik žibutėmis pražydę slėniai, nerštui besiruošiančios žuvys, bet ir įvairaus plauko gamtos niokotojai.

Tuo šį antradienį įsitikino Kauno RAAD GGAI pareigūnai, per vieną dieną, skirtingose Kauno apskrities vietose sulaikę net penkis brakonierius.

Pirmas įkliuvo pilietis, internetu bandęs parduoti draudžiamą, tinklinį ne mėgėjų žvejybos įrankį „užmetamą tinklą“. Pareigūnams apsimetusiems pirkėjais prekiautojas ne tik bandė įsiūlyti šį įrankį, bet ir smulkiai instruktavo, kaip juo naudotis. Kilus įtarimui, kad pardavėjas labai gerai išmano tinklo naudojimo plonybes, jį pakalbinus paaiškėjo, kad neseniai pats išbandė šį nelegalų žvejybos būdą Neries upėje.

Pažeidėjui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir paimtas draudžiamas, ne mėgėjų žvejybos įrankis „užmetamas tinklas“, jam gresia bauda nuo 579 iki 1158 EUR.

Nepraėjus nei pusdieniui Kauno RAAD GGAI pareigūnai Kauno mariose sulaikė du piliečius, kurie iš medinės irklinės valties statė tinklą netoli Dabintos salos, šioje vietoje yra viena didžiausių nerštavieči7 Kauno mariose, kurioje šiuo metu draudžiama žvejoti net mėgėjų žvejybos įrankiais. Sulaikyti brakonieriai pasipasakojo, kad įtarė jog ši vieta naktimis yra stebima aplinkosaugininkų, todėl ir ryžosi pabandyti sėkmę dienos metu. Šis mėginimas atsieis ne pigiai, teks atsisveikinti su valtimi ir sumokėti baudas, kurios gali siekti net po 289 EUR, šiuo atveju žala aplinkai dar nebuvo padaryta, kadangi aplinkosaugininkai sulaikė brakonierius nespėjusius pastatyti tinklų.

Vakarop buvo gautas pranešimas iš GGAI pareigūnų ekipažo, vykdžiusio reidą Kaišiadorių rajono medžioklės plotuose, kad „Žąslių“ medžioklės klubo plotuose sulaikytas pilietis neturintis teisės medžioti su užtaisytu šautuvu. Besiaiškinant aplinkybes paaiškėjo, kad šautuvas galimai pritaikytas šaudyti naudojant draudžiamą ginklo priedėlį „duslintuvą“, kuris buvo sumontuotas ant ginklo. Už šį pažeidimą gresia bauda nuo 868 iki 1737 EUR ir ginklo konfiskavimas, galimai draudžiamas priedėlis „duslintuvas“ perduotas ekspertams.

Bet ši „derlinga“ diena tuo nesibaigė, vakare Nemuno upėje buvo sulaikytas pilietis, kuris draudžiamu laiku sugavo Salatį, kuris be to dar nebuvo užaugęs iki leistino dydžio, nuo kurio galima imti šią žuvį. Už šį pažeidimą ne tik teks sumokėti administracinę baudą nuo 115 iki 289 EUR ir atlyginti gamtai padarytą žalą, bet ir bus konfiskuota guminė pripučiama valtis, bei žvejybos įrankiai.

2015-05-04

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Valstybinės analitinės kontrolės skyriaus pareigūnai 2015-05-04 vykdė Ignalinos rajone esančių Ažvinčių ir Sągardo ežerų monitoringą.

Vidurdienį, atliekant tyrimus Sągardo ežere, pastebėti trys piliečiai iš medinės valties statantys tinklus. Pažeidėjai buvo nedelsiant sulaikyti, o apie pažeidimą informuota Ignalinos rajono agentūra.

Atvykus Ignalinos rajono agentūros pareigūnams nustatyta, kad neteisėta žvejyba užsiėmė gretimų kaimų gyventojai T. M., M. M. ir D. D. Vyrai buvo pasiruošę pastatyti 6 tinklaičius, tačiau laiku pastebėjus ir sulaikius pažeidėjus žalos gamtai nespėta padaryti.

Už šį Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą minėtiems asmenims surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai ir bus paskirtos administracinės baudos pagal LR ATPK 87 str. 3 d. nuo 115 iki 289 eurų, konfiskuoti žvejybos įrankiai bei medinė valtis.

2015-05-05

Gegužės 5 d. Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Molėtų rajono agentūros pareigūnai tikrino kaip laikomasi Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimų. Liminėlio, Saločio ežeruose patikrinti 9 žvejai mėgėjai, kurie žvejojo nepažeisdami taisyklių.

Reido metu į pareigūnų akiratį pateko jau temstant į Gruodžių ežerą išplaukusi valtis. Keista pasirodė tai, kad žvejai mėgėjai spiningauti susiruošė tamsiu paros metu. Buvo nutarta kurį laiką situaciją stebėti. Visai netrukus paaiškėjo, kad žvejams meškerė buvo reikalinga tinklams užkabinti. Jos pagalba išsitraukę tris statomus tinklus piliečiai R. U., D. D. grįžo į krantą kur ir buvo sulaikyti. „Žvejai“ teisinosi, kad tinklais žvejojo pirmą kartą ir tik dėl to, jog nesenai namuose išsikasę kūdrą ir norėjo ją įžuvinti.

Tačiau pasiteisinimai, kad ir kokie jie bebūtų, nepadėjo, abiems pažeidėjams surašyti administracinių teisės pažeidimo protokolai ir bus paskirtos baudos pagal LR ATPK 87 str. 3 d. nuo 115 iki 289 eurų su tinklų ir valties konfiskavimu. Už neteisėtai sugautas dvi lydekas, vieną ešerį (0,1 kg),vieną lyną teks atlyginti gamtai padarytą 383,54 eurų žalą.

2015-05-07

Atšilus orams daugelis traukia į gamtą poilsiauti, tačiau kai kam poilsis neatsiejamas nuo brakonieriavimo. 2015 m. gegužės 5 d. Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavo informaciją, kad Teizininkų ežere, Lazdijų rajone, brakonieriaujama.

Alytaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai ir reide dalyvavę neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai atvykę prie Teizininkų ežero nustebo, brakonieriai šūkavo taip, kad skambėjo visas ežeras. Pastarieji nemanė, kad toks triukšmavimas juos išduos. E. L., T. K. ir P. K. pastatę 2 statomus tinklus,  grįžo į krantą, kur juos pasitiko pareigūnai. Linksmybės baigėsi, kai pareigūnai konfiskavo medinę valtį ir du statomus tinklus, už šiurkščius mėgėjų žvejybos pažeidimus surašė administracinių teisės pažeidimų protokolus. E.L., T.K. ir P.K. gresia administracinės baudos nuo 115 iki 289 eurų.

2015-05-08

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Šilutės ir Klaipėdos gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos, Jūros aplinkos apsaugos agentūros inspektoriai pasitelkę į pagalbą neetatinius aplinkos apsaugos inspektorius š. m. gegužės 7-8 d. vykdė sustiprintą žvejybos kontrolę Nemuno deltos regioniniame parke. Nespėjus prasidėti reidui, buvo nustatyti pirmieji du pažeidimai- du piliečiai turėjo sugavę po du karšius Minijos upėje, netoli Tenenio upės žiočių. Už šį pažeidimą jiems bus taikoma administracinė atsakomybė nuo 115 iki 289 EUR ir už žvejybą Minijos ichtiologiniame draustinyje kiekvienam teks atlygint po beveik 400 EUR. Bus konfiskuotos neteisėtoje žvejyboje naudotos dvi meškerės.

Gerokai po vidurnakčio buvo pastebėtas įtartinas asmuo vaikščiojantis pylimu. Po kurio laiko šis asmuo priėjo prie vandens. Grįžtantį nuo vandens jį sulaikė pareigūnai. Sulaikymo metu pilietis sugebėjo duoti ženklą kartu buvusiems bendrininkams, kurie skubiai pasišalino nuo kranto. Pastaruosius bandė sulaikyti ant vandens patruliavę pareigūnai, tačiau prie kito kanalo kranto metę valtį su žuvim paspruko į tamsą. Sulaikytasis brakonierius neišdavė kartu dalyvavusių asmenų, todėl jam teks sumokėti administracinę baudą nuo 115 iki 289 EUR ir atlyginti gamtai padarytą įspūdingą žalą – maiše, kuris buvo rastas pas sulaikytąjį ir maišuose valtyje bei tinkle rasta net 158 karšiai, o tai sudaro daugiau nei 10 000 EUR gamtai padarytos žalos. Bus konfiskuoti neteisėtos žvejybos įrankiai ir priemonės - pripučiama guminė valtis, tinklai ir radijo ryšio priemonės.

Klaipėdos RAAD Klaipėdos Gyvosios gamtos inspekcijos pareigūnai, grįždami iš visą naktį trukusio reido, rado jėgų patikrinti Klaipėdos mieste tekančią Danės upę. Pareigūnų nuojauta neapgavo - rastas neteisėtai pastatytas tinklas. Pareigūnai palaukę iki ryto neapsiriko. Jau prašvitus, du piliečiai pripučiama gumine valtimi atplaukė patikrinti pastatyto tinklo. Tuo metu juos ir sulaikė pareigūnai. Dviem klaipėdiečiams gresia administracinės baudos nuo 115 iki 289 EUR ir teks atlyginti gamtai padarytą žalą apie 1000 EUR. Pripučiama guminė valtis ir tinklai bus konfiskuoti.

Visa konfiskuota žuvis atiteks Klaipėdoje esančiam zoologijos sodui „Klaipėdos zoologijos sodas“.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamentas ir toliau tęs sustiprintą kontrolę ir primena Limituotos žvejybos reguliavimo priemonės ir sąlygas Nemuno deltos regioninio parko vandens telkiniuose: žvejoti leidžiama ištisus metus, laikantis Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimų, žvejo mėgėjo kortelės išduodamos parai, savaitei (7 d.) arba mėnesiui (30 d.). Žvejo mėgėjo korteles galima įsigyti per ALIS sistemą (www.alis.am.lt) arba visuose Perlo terminaluose. Vienos žvejybos metu leidžiama sugauti ne daugiau kaip 7 kg bendro svorio žuvų. Nuo balandžio 20 d. iki gegužės 20 d. visus sugautus karšius privaloma nedelsiant paleisti atgal į vandens telkinį. Nemuno deltos regioninio parko vandens telkiniai: tai visi Nemuno deltos regioniniame parke esantys vandens telkiniai, išskyrus esančius Nemuno priešakinės deltos gamtiniame rezervate, Krokų lankos botaniniame-zoologiniame draustinyje, Kuršių marias tarp Atmatos ir Skirvytės upių mažesniu kaip 1 km atstumu nuo kranto, Kniaupo įlanką.



Aplinkos ministerijos informacija