2015-03-28

2015-03-28 dienos ankstų rytą grupė draugų sumanė pasigauti žuvies Spenglos upėje, Varėnos rajone. Tą rytą LR aplinkos ministerijos Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Varėnos rajono agentūros pareigūnai ir Dzūkijos nacionalinio parko darbuotojas Vaidas Vyšniauskas taip pat nemiegojo.

7 valandą ryto keturi draugai - "žvejai" A. K., E. J.,V. J., A. V. jau traukė Spenglos paupiu link palikto automobilio, kuriuo visi buvo atvykę į "žvejybą". Šalia automobilio juos ir pasitiko aplinkosaugininkai. Minėti piliečiai nešėsi draudžiamą žvejybos įrankį - 6,2 metro ilgio ir 1,0 metro aukščio, 0,1 x 0,1 cm akies dydžio statomą - traukiamą žvejybinį tinklą. "Žvejų" laimei žuvies sugavę neturėjo, nes labai jau žemas vanduo upėje šį pavasarį, todėl ir žuvys pasitraukę. Visiems keturiems piliečiams surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai už pažeidimus, už kuriuos atsakomybė numatyta LR ATPK 87 straipsnio 3 dalyje. Administracinės baudos sieks nuo 115 iki 289 eurų, paimtas ir žvejybos įrankis.

2015-04-10

Š. m. balandžio 10 d. Alytaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, talkinant neetatiniams inspektoriams, vykdė gyvosios gamtos apsaugos reidą Lazdijų rjajono teritorijoje. Reido metu apie 7val. ryto Veisiejo ežere buvo pastebėtas pilietis, kuris žvejojo ne mėgėjiškos žūklės įrankiu – statomu tinklu. Sulaikius pažeidėją paaiškėjo, kad tai gerai aplinkosaugininkams žinomas, šiais metais jau antrą kartą pareigūnams pakliūnantis V.P. Brakonieriui žvejyba buvo sėkminga, jis turėjo sugavęs 3 lydekas, 2 karšius, lyną, 1 kg kuojų ir 0,5 kg ešerių. Už neteisėtą žvejybą teks sumokėti nuo 115 iki 289 eurų baudą, atsisveikinti su žvejyboje naudota medine valtimi ir tinklu, bei atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia 687 eurus.

2015-04-10

Penktadienį, balandžio 10 d. vakare nepakantus brakonieriams gyventojas pranešė, kad du piliečiai beveik Pasvalio miesto centre esančioje Lėvens upės užtvankoje prie vandens nuleistuvo su tinkliniu įrankiu (tinklaičiu) gaudo žuvis. Šioje užtvankoje kiekvienais metais, ypač kai iš Baltijos jūros atplaukia neršti žiobriai, suaktyvėja brakonieriai, kurie bando lengviausiu būdu pasigauti žuvies.

Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai ir Pasvalio rajono agentūros pareigūnas, pasitelkę į pagalbą Pasvalio rajono policijos komisariato pareigūnus, sulaikė pažeidėjus S.V. ir R.K, jau bėgančius nuo užtvankos gyvenamųjų namų kvartale.

Sulaikyti žvejai su savimi turėjo 1,44 m skersmens tinklinį įrankį ir buvo pasigavę 3 ešerius. Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklės draudžia žvejoti žuvų praplaukimo takuose ir arčiau kaip 100 m žemiau tvenkinių vandens nuleistuvų (užtvankų), taip pat draudžia masalui gaudyti žuveles didesniu negu 1 m skersmens tinkliniu samteliu. Jie neturėjo ir žvejo mėgėjo leidimo.

Šie piliečiai dėl šio pažeidimo nuoširdžiai gailėjosi ir pilnai pripažino savo kaltę. Bet tai jų abiejų neišgelbės - pagal ATP kodekso 87 str. 3 d. Pasvalio rajono agentūros pareigūnai skirs administracinę baudą, kuri sieks nuo 115 iki 289 eurų su pažeidimo įrankio konfiskavimu.

2015-04-12

Šių metų balandžio 12 d. Lazdijų rajono agentūros pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais vykdė akciją „Lydeka-2015“. Vienas iš šiltesnių šių metų savaitgalių sukvietė ir nemažai poilsiautojų prie vandens telkinių. Apie 06 val. 50 min., Galsto ežere buvo pastebėta valtis ir asmuo joje traukiantis tinklus. Kaip vėliau paaiškėjo Kauno miesto gyventojas A.J. vienu statomu tinklu buvo sugavęs 5 lydekas. Už šį pažeidimą surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas, paimta tinklas ir valtis, kurie kaip pažeidimo padarymo įrankiai ir priemonės, bus konfiskuoti. Už neteisėtai sugautas 5 lydekas,  teks atlyginti 792,45 Eur. gamtai padarytą žalą. Taip pat administracinė bauda pagal ATPK 87 str. 3 d. nuo 115 iki 289 Eur.

2015-04-13

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai, rajono agentūrų darbuotojai ir 12 neetatinių aplinkos apsaugos inspektorių, vykdydami akciją „Lydeka“, surengė reidus. Buvo tikrinami Šiaulių, Radviliškio, Kelmės, Telšių ir Plungės rajonų vandens telkiniai. Nustatyta 13 pažeidėjų. Trys iš jų padarė šiurkščius pažeidimus. Vienu atveju buvo padaryta ir žala gamtai.

Nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d. draudžiama gaudyti lydekas ir visoje respublikoje vyksta akcija „Lydeka“. Šiaulių regiono aplinkosaugininkai, kartu su neetatiniais inspektoriais per kelias dienas patikrino kelis šimtus žvejų. Nustatyta, kad  10 žvejojo neturėdami leidimų. Jiems surašyti protokolai (ATPK 87 str. 1d.) ir bus skirtos nuobaudos. Mėgėjų žvejybos taisyklių ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių mėgėjų žvejybą, pažeidimas – užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 7 iki 57 eurų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo.

Nustatyti ir trys šiurkštūs mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimai. Du vyrai Šiauliuose Rėkyvos karjere gaudė lydekas naudodami masalui gyvas žuveles. Be to vienas vyrų buvo sugavęs dvi lydekas. V.G. (1978m.) už mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimą (ATPK 87 str. 3d.), gresia bauda nuo 115 iki 289 eurų. Tuo tarpu jo kolegai R.S. (1976 m.) ne tik teks susimokėti baudą bet ir atlyginti gamtai padarytą žalą. Už dvi lydekas vyrui teks pakloti daugiau kaip 300 eurų.

Bauda nuo 115 iki 289 eurų gresia ir V.D. (1969 m.). Vyras žvejojo prie Pakumulšių tvenkinio užtvankos. Jis įsitaisė 25-kių metrų atstumu nuo užtvankos. Tuo tarpu taisyklės numato, kad žvejoti galima ne arčiau, kaip 100 metrų atstumu.

2015-04-14

2015 m. balandžio 14 d. Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai ungurinę gaudyklę, pastatytą Notrynės upelyje, ištekančiame iš Notrynės ežero, aptiko apie 22 valandą. Kadangi šiais metais ši migruojančių ungurių gaudymo vieta į konkurso sąrašą įtraukta nebuvo, tuo iš karto bando pasinaudoti neteisėta žvejyba užsiimantys asmenys. Pareigūnams teko apie 7 valandas lyjant lietui ir pučiam žvarbiam vėjui tūnoti pasaloje, kol, jau pradėjus švisti, lauko keliuke pasirodė lėtai, tik su gabaritinėmis šviesomis, važiuojantis automobilis. Aplinkosaugininkams abejonių nekilo, kad tai ungurinės gaudyklės savininkas. Automobilis sustojo truputį toliau,  iš jo išlipęs pilietis išleido dar ir šunį.  Kol šeimininkas ištraukė gaudyklę, keturkojis sargas saugojo šią neteisėtą veiklą. Kai pažeidėjas susidėjo gaudyklę į kubilą ir pasuko link automobilio, buvo sulaikytas. Nepadėjo jam ir keturkojis sargas. Ungurių sugauti Kazitiškio seniūnijos (Ignalinos r.) gyventojui S. K. nepavyko, nes nusistovėję šalti orai yra nepalankūs jų migracijai. Iš dalies pažeidėjui ir pasisekė, kadangi žala gamtai nebuvo padaryta, todėl bus apsiribota tik administracine nuobauda LR ATPK 87 str. 3 dalyje numatytos sankcijos ribose.

2015-04-15

2015 m. balandžio 15 d. Alytaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdė gyvosios gamtos apsaugos reidą Lazdijų r. Reido metu apie 20 val.  Maušelio ežere buvo pastebėta valtis, iš kurios du piliečiai statė tinklus. D.A. ir R.B. buvo sulaikyti kai pastatę draudžiamus žvejybos įrankius išplaukė į krantą. Tinklai buvo ištraukti, o jų ilgis toks, kad Maušelio ežerą galima pertverti per ilgiausią jo vietą. Dviejų tinklų ilgis apie 300 metrų. Pažeidėjai žuvų sugauti nespėjo, todėl žala žuvų ištekliams padaryta nebuvo, tačiau su medine valtimi ir tinklais teks atsisveikinti.

D.A. ir R.B surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai pagal 87 str. 3 d., gresia baudos nuo 115 iki 289 eurų.



Aplinkos ministerijos informacija