2015-02-19

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pirmas dvi vasario savaites ypatingą dėmesį skyrė lydekų neršto apsaugai. Akcijos „Lydeka - 2015“, vykstančios nuo vasario 1 d., metu Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai patikrino virš 300 žvejų mėgėjų ir nustatė 26 pažeidimus, iš kurių 11 buvo padaryti žvejojant draudžiamais žvejybos būdais. Primename, kad pažeidimas, padarytas žvejojant draudžiamais žvejybos būdais, užtraukia baudą nuo 115 iki 289 Eur su pažeidimo padarymo įrankių bei priemonių konfiskavimu.

Akcijos „Lydeka - 2015“ metu iš pažeidėjų buvo paimta 17 vėliavėlių, 3 skrituliai ir 34 savadarbiai įrankiai, skirti gaudyti žuvis masalui naudojant žuvelę. Taip pat iš pažeidėjų paimtos 5 pažeidimo padarymo priemonės, skirtos ledui gręžti ar kapoti. Be to neteisėtai sugavusiems lydekas pažeidėjams teks atlyginti daugiau kaip 316 Eur už žuvų ištekliams padarytą žalą.

2015-02-19

2015 m. vasario 19 d. Alytaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdė akciją „Lydeka – 2015“, kurios metu ypatingas dėmesys buvo skiriamas lydekų apsaugai. Akcijos metu ant Simno ežero, Alytaus rajone, buvo pastebėti du įtartini asmenys, galimai vykdantys neteisėtą lydekų žvejybą. Kaip vėliau paaiškėjo, pilietis D.P. žvejojo keturiomis, o S.K. aštuoniomis šakotinėmis, masalui naudodami gyvas žuveles, S.K. buvo pagavęs tris lydekas. Nors piliečiai žvejojo skirtingose ežero pusėse, tačiau palaikė ryšį tarp savęs ir vienas jų pastebėjęs pareigūnus suskubo paskambinti kitam. Tiesa, šiuos lydekų gaudytojus pareigūnai pastebėjo anksčiau nei pastarieji suprato esantys stebimi, todėl sulaikyti su įrodymais ir nuo administracinės atsakomybės išsisukti nepavyks, jiems gresia baudos nuo 115 iki 289 eurų su pažeidimo padarymo įrankių bei priemonių konfiskavimu. Už sugautas lydekas teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia 474 eurus.

2015-02-20

Pastarosiomis dienomis Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai intensyviai rinko informaciją apie galimai vykdomą neteisėtą žvejybą statomais tinklais Dysnų ežere. Kai tapo aišku, kad tokia žvejyba tikrai vykdoma, pareigūnai, išanalizavę situaciją, ketvirtadienio popietę išvyko prie minėto vandens telkinio. Dysnų ežeras vienas didžiausių respublikoje. Jo ilgis beveik 10 km., o plotis vietomis viršija 3 km., todėl surasti tinklus, nežinant jų pastatymo vietos, beveik neįmanoma. Aplinkosaugininkai įtarė, kad neteisėtai žvejojantys asmenys jiems turi būti gerai žinomi du piliečiai iš  Moliakalnio kaimo. Pastarieji yra daug kartų bausti už tokią veiklą, todėl kaip įmanydami stengiasi išvengti akistatos su pareigūnais. Aplinkosaugininkai turėjo informaciją, kad kai šie piliečiai tikrina ar stato tinklus, jų darbą saugo privažiavimus prie ežero ir jų sodybų kontroliuojantis automobilis, o prie geležinkelio pervažos būna dar vienas asmuo. Tinklų pastatymo vietas šie patyrę  pažeidėjai pasižymi GPS prietaisu, o ekečių išdėstymas tik jiems težinomas. Esant tokiai situacijai, sulaikyti šiuos pažeidėjus su įkalčiais tikrai nėra paprasta. Prieiti prie namų nepastebėtiems neįmanoma, o esant tokiems atstumams ant ežero, per minutę ir sniego motociklu iki jų nespėsi, o tiek laiko užtenka, kad visi įkalčiai dings po ledu. Tą vakarą pareigūnams, pėsčiomis sukorus ne mažą atstumą, pavyko nusėlinti prie numanomos tinklų pastatymo vietos. Tamsoje buvo užfiksuoti ir du asmenys, jau tikrinantys tinklus. Užklupti tamsoje ir tirštame rūke pažeidėjai nespėjo atsikratyti įkalčiais. Neteisėtai sugautos 2 lydekos, sterkas ir du karšiai liko ant ledo. Taip atsitiko ir su nebaigtu statyti 50 m ilgio tinklu. Dar trys skirtingose vietose perstatyti tinklai taip pat buvo surasti ir ištraukti. Du iš jų buvo beveik po 100 m ilgio, trečias – apie 50 m. Paimtos ir neteisėtos žvejybos priemonės – peikena, samtis ir apie 100 m kaproninės virvės. Kaip ir buvo manyta, neteisėtą žvejybą vykdė Moliakalnio kaimo gyventojai S. N. ir V. B. Jiems surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, paimti neteisėtos žvejybos įrankiai ir priemonės. Už neteisėtai sugautas žuvis padaryta žala gamtai viršija 600 eurų, kurią teks atlyginti.  Bus skirtos ir administracinės baudos.

2015-02-23

Vykdant reidą Širvintos ir Šešupės upėse, buvo patikrinta 11 žvejų,  iš kurių 2, nors ir žinodami jog šiuo metu draudžiama gaudyti lydekas,  Šešupės upėje, prie Slabadų kaimo, masalui naudodami žuvelę gaudė lydekas. Pas vieną iš jų kibire buvo sugautos 2 lydekos.  Už šį pažeidimą gresia baudos nuo 115 iki 289 eurų su įrankių ir priemonių konfiskavimu, o sugavusiam 2 lydekas, teks atlyginti dar ir gamtai padarytą 316.98 eurų žalą. Šešupės upėje prie Slabadų kaimo 2 piliečiai, masalui naudodami žuvelę sugavo 2 lydekas. Bauda už šį pažeidimą kiekvienam gali siekti iki 289 € su įrankių konfiskavimu, žala už vieną neteisėtai sugautą lydeką 158,49 €.

2015-02-23

Praėjusį savaitgalį Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami akciją ,,Lydeka – 2015“, organizavo reidus Molėtų ir Zarasų rajonuose. Atšilus orams ir pasirodžius pirmiems ankstyvo pavasario požymiams, netrukus į nerštavietes patrauks lydekos. Šių reidų metu ypatingas dėmesys ir buvo skiriamas lydekų apsaugai nuo neteisėtos žvejybos. Per tris dienas išaiškinti septyni pažeidimai. Net keturi iš jų – šiurkštūs.

Vasario 22 dieną nuo pat ryto GGAI pareigūnai stebėjo Saločio ežerą Zarasų rajone, nes prieš tai buvo suradę eketes, kurios sukėlė įtarimą, kad gali būti pastatyti tinklai. Šias eketes iš toliau buvo sunku pastebėti, nes iškapotus ledus kažkas nešė ir pylė nendryne, kad nesimatytų. Užšalusios jos buvo ir dabar, nors šaltukas spaudė tik savaitės pradžioje. Pareigūnai padarė išvadą, kad tinklai tikrinami retai, o kadangi jau praėjo kelios dienos – pažeidėjai turi pasirodyti. Nuojauta nenuvylė. Po pietų ant ledo pasirodė mergina su šunimi. Šuo užuodė pareigūnų pėdsakus ir lodamas pradėjo jais sekti,  bet aplinkosaugininkai spėjo atsitraukti į pelkyną ir įtarimo nesukėlė. Po kiek laiko iš to paties kaimo išėjęs vyriškis apėjo ežero pakrantę ir mišku vėl  grįžo namo. Pareigūnai kantriai laukė. Apie 17 val. ant ledo pasirodė du vyrai. Vienas nešė kibirą, antras turėjo peikeną. Šalia jų ėjo ir mergina su šunimi, kuris aktyviai lakstė pakrante. Pareigūnams vėl teko trauktis į į pelkę, toliau nuo tinklų pastatymo vietos, kad neužuostų šuo, kitaip visos dienos darbas nueitų niekais. Priėję eketes vyriškiai ėmėsi darbo. Iškirto ledus, išvalė eketes, ledus išnešė ir išpylė nendryne. Ištraukę tinklą, vietoje jo pastatė atsineštą kitą -  kad nereikėtų gaišti laiko perrinkinėjant. Baigę darbą pasuko link namų, kur sąsiauryje stovėjo  dar vienas tinklas. Laukti daugiau buvo nebegalima. Sulaikant vienas iš pažeidėjų dar bandė pabėgti, bet akistatą su pareigūnais pavėlino tik keletui minučių. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad tinklais neteisėtai žvejojo šalia ežero esančio Zatokų kaimo (Turmanto sen.) gyventojai P. L. ir S. P. Dviem statomais tinklais jie neteisėtai sugavo 3 lydekas, lyną ir karšį, tuo padarydami 606,62 euro žalą gamtai, kurią privalės atlyginti. Dar bus skirtos ir administracinės baudos bei konfiskuoti 3 statomi tinklai bei žvejyboje naudota peikena.

Vasario 21 dieną Aiseto ežere (Molėtų r.) draudžiamu būdu – masalui naudodami gyvas žuveles, lydekų sugauti bandė piliečiai A. P. iš Utenos ir G. Č. iš Pašekščių kaimo (Molėtų r.).  A. P. buvo pastatęs 6 palaidynes, o G. Č. žvejojo 4 skrituliais ir 1 palaidyne. Be to, abu neturėjo ir mėgėjų žvejybos leidimų. Lydekų sugauti nespėjo, bet administracinės atsakomybės abiems išvengti nepavyks – gresia piniginės baudos nuo 115 iki 289 eurų su žvejybos įrankių ir priemonių konfiskavimu.

Už kitus Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimus, numatytus LR ATPK 87 str. 1 dalyje, administracinės teisės pažeidimo protokolai surašyti vilniečiams S. S. ir V. V. bei kauniečiui B. K.

2015-02-24

Tirpstant paskutiniam ledui ir artėjant lydekų nerštui, vis dar atsiranda žvejų, kurie nepaiso žvejybos taisyklių, draudžiančių nuo sausio 2 d.  žvejybos metu masalui naudoti gyvą žuvelę. Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais, akcijos „Lydeka“ metu, stebėdami Širvėnos ežerą, pastebėjo trejetą asmenų nuošaliau nuo kitų žvejų kažką aktyviai veikiančių ant ledo. Buvo nutarta ežerą apvažiuoti iš kitos pusės ir patikrinti šiuos asmenis.

Inspektoriai išlipo ant ežero ledo ir pamatė, kad šie „žvejai“ stato savadarbes vėliavėles su gyva žuvele. Pastebėję inspektorius, minėti asmenys paliko ant ledo daiktus ir puolė bėgti į skirtingas puses.  Operatyviai buvo paprašyta pagalbos iš vietinių Biržų rajono agentūros inspektorių. Buvo pasitelkti dar du ekipažai ir apsuptas ežeras. Brakonieriai, bėgdami tai į vieną, tai į kitą ežero pusę, visur matė paženklintus aplinkos apsaugos inspektorių automobilius. Brakonieriams nepavyko „išnešti sveiką kailį“ - prie jų privažiavo aplinkosaugininkų automobilis ir du iš bėgusių buvo sulaikyti. Deja, vienam brakonieriui melduose pavyko pasislėpti. Sulaikytiems asmenims buvo surašyti ATP protokolai ir bus paskirtos administracinės baudos nuo 115 iki 289 Eurų.

2015-02-24

Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Telšių rajono pareigūnai kartu su neetatiniais inspektoriais vykdė akcija „Lydeka“. Gyvosios gamtos reido metu surašyti penki protokolai.

Telšių rajone ant Eigirdžių miestelio tvenkinio ledo buvo pastebėtas žvejys. Žvejo leidimo piliečiui V.R. gimusiam 1958 m. nereikėjo, nes vyras turėjo neįgaliojo pažymėjimą. Iš pradžių kuklus žvejys aplinkosaugininkams jokių įtarimų nesukėlė, tačiau apėjus visą tvenkinuką, kitame gale, buvo pastebėtos nesenai uždėtos šakotinės. Masalui buvo naudojamos gyvos žuvelės. Žvejys atkakliai bandė įtikinti, kad tai ne jo žvejybos įrankiai, tačiau prispirtas įrodymų prisipažino, jog tai jo „darbeliai“. Vyrui surašytas protokolas už žvejybą draudžiamais įrankiais ir draudžiamu būdu protokolas (ATPK 87 str. 3d.) Jam gresia bauda nuo 115 iki 289 Eur. Žvejo laimei, žuvies jis sugavęs nebuvo ir gamtai padaryta žala nebus skaičiuojama. Priešingu atveju už kiekvieną sugautą lydeką tektų pakloti dar po beveik 160 Eur.

Taip pat ta pačią dieną buvo surašyti 4 protokolai už žvejybą be leidimo (ATPK 87str. 1d.). Du žvejai be leidimų žvejojo Ubiškės tvenkinyje ir du Viekšnalių ežere. Žuvies vyrai taip pat sugavę nebuvo.

2015-02-25

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento agentūrų pareigūnai aktyviai vykdo žuvų išteklių apsaugos kontrolę ir akciją „Lydeka2015“. Tikrinant vandens telkinius fiksuojami ne tik Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių, bet ir kiti pažeidimai.
   
Ignalinos rajono aplinkos apsaugos pareigūnai, talkinant neetatiniam aplinkos apsaugos inspektoriui, vasario 21 dieną vykdė reidą, kuriuo buvo siekiama užtikrinti žuvų išteklių naudojimo kontrolę Ignalinos rajono ežeruose. Reido metu patikrinta10 ežerų, kuriuose žvejojo 55 žvejai mėgėjai. Iš viso nustatyti 6 pažeidimai. 5 asmenys žvejojo neturėdami mėgėjų žvejybai reikimų leidimų. Už šį mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą jiems bus paskirtos administracinės nuobaudos pagal LR ATPK 87 str. 1 d. nuo 7 iki 57 eurų.
Reido metu pavyko nustatyti 1 šiurkštų pažeidimą. Sągardo ežere Ignalinos rajono gyventojas V.R. žvejojo vėliavėlėmis, masalui naudodamas žuveles. Iš viso buvo pastatęs 5 vėliavėles, kuriomis pavyko sugauti vieną lydeką. Už šį Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą Ignalinos rajono gyventojui bus paskirta administracinė bauda pagal LR ATPK 87 str. 3 d. nuo 115 iki 289 eurų ir konfiskuoti žvejybos įrankiai bei ledo grąžtas. Taip pat teks atlyginti ir gamtai padarytą žalą už sugautą lydeką.

Visagino savivaldybės agentūros pareigūnai vasario 21 d taip pat vykdė reidą Visagino savivaldybės ir Ignalinos rajono teritorijose. Visaginiečiams talkino Ignalinos rinktinės Pūškų užkardos pasienio tarnybos pareigūnai, neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai.
Reido metu buvo patikrinti Persveto, Samanio, Luodžio, Drūkšių, Visagino, Ilgio, Žilmo, Žilmaičio, Alksno ežerai ir 88 žvejai mėgėjai. 6 piliečiams surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai ir nustatyta tvarka bus paskirtos nuobaudos už žvejybą be reikiamo leidimo.
Talkinant pasienio pareigūnams išaiškintas ir vienas šiurkštus mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimas.
Drūkšių ežere Pilietis V. K. žvejojo neturėdamas reikiamo leidimo. Negana to, žvejybos metu pastatė 3 vėliavėles ir 2 skritulius masalui naudodamas gyvas žuveles. Lydekų pagauti jam nepavyko, o akistatos su pareigūnais neišvengė. Paaiškėjo, kad šis pilietis dar vasarą buvo baustas už žvejybą tinklais, tačiau tąkart nepasimokė. Jam bus paskirta bauda nuo 202 iki 281 euro, konfiskuoti žvejybos įrankiai ir dėžė.

Vasario 21 dieną Anykščių rajono agentūros pareigūnai patikrino 24 žvejus mėgėjus. Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimų nebuvo nustatyta. Tikrindami žvejus pareigūnai nepraleidžia pro akis ir kitų pažeidimų. Tądien į pareigūnų akiratį pateko pilietis, kuris laukuose kažką laistė iš traktorinės cisternos. Patikrinus paaiškėjo, kad asmuo šalia Debeikių kaimo ant žemės pylė nevalytas buitines nuotekas. Laiku pastebėjus, neteisėti šio piliečio veiksmai buvo nutraukti. Už šį pažeidimą surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas ir nustatyta tvarka bus paskirta nuobauda.
Pareigūnų dėmesį patraukė ir vienas Daujočių kaimo, Svėdasų sen., ūkininkas. Jam surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas ir nustatyta tvarka bus paskirta nuobauda už netinkamą mėšlo tvarkymo reikalavimų vykdymą.

2015-02-25

Vilniaus RAAD Švenčionių rajono agentūros pareigūnai, vykdydami akciją "Lydeka 2015" 2015-02-23 surengė reidą Švenčionių rajone, Labanoro regioninio parko ir Aukštaitijos nacionalinio parko direkcijos teritorijoje.

Pagrindinis dėmesys buvo skirtas atokiems  vandens telkiniams: Buivydų, Balčiuko, Šiekščio, Vainiūnų, Ilgio, Apskričio ir kitiems mažesniems ežerams. Patikrinta 16 žvejų.

Salaičio ežere sulaikytas Vilniaus miesto gyventojas V.K., kuris gaudė lydekas gyva žuvele ir buvo pastatęs 10 savadarbių šakotinių. Už šiurkštų Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą šiam piliečiui pagal ATPK 87 str.3 surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas.

Už šį pažeidimą LR ATPK numato baudą nuo 115 iki 289 Eur su pažeidimo padarymo įrankių bei priemonių konfiskavimu.

2015-02-25

Vilniaus RAAD Širvintų rajono agentūros pareigūnai, vykdydami akciją “Lydeka 2015” 2015-02-24 surengė reidą palei Širvintos upę. Reido  metu patikrinti 7 žvejai mėgėjai, nustatytas 1 šiurkštus mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimas. E. K. Širvintos upėje žvejojo gyva žuvele, sulaikymo metu turėjo sugavęs 1 lydeką. Pažeidėjui surašytas ATP protokolas pagal ATPK 87 str. 3 d. Jam gręsia bauda nuo 115 iki 289 Eur., o už neteisėtai sugautą lydeką teks atlyginti 158,28 Eur. žuvų ištekliams  padarytą žalą.

2015-02-25

Vykdant akcijos „Lydeka“ metu sustiprintą žuvų išteklių apsaugos kontrolę, š.m. vasario 25 d. reido metu Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, tikrindami vandens telkinius Nemuno deltos regioninio parko teritorijoje, rado Krokų lankos ežere pastatytus tris statomus tinklus. Buvo nuspręsta, pasitelkus į pagalbą neetatinius aplinkos apsaugos inspektorius, surengti pasalą brakonieriams išaiškinti. Kaip ir buvo tikėtasi, neilgai laukus, apie 19.30 val. automobiliu į stebimą vietą atvyko du asmenys, iš kurių vienas naudodamasis valtimi išplaukė traukti tinklų, o kitas asmuo stebėjo aplinką. Jų veiksmai buvo stebimi naudojantis naktinio matymo aparatūra.

Grįžusiam su laimikiu į krantą piliečiui, stebėjęs aplinką asmuo padėjo ištraukti valtį su turimu laimikiu ir tinklais. Viską fiksavę pareigūnai netrukus prisistatė prie brakonierių, ir jie buvo sulaikyti už neteisėtą veiklą – žvejybą draudžiamais žvejybos įrankiais.

Vėliau buvo nustatyta, kad tai Šilutės miesto gyventojai, kurie jau ne pirmą kartą už panašius pažeidimus pakliūva Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams. Neteisėtos žvejybos metu buvo sugauta: 66 kg kuojų, 5 karšiai, 1 kg karosų, 1 lynas ir viena lydeka. Už neteisėtą žvejybą Krokų lankos ežere pažeidėjams bus skirtos administracinės baudos nuo 115 iki 289 eurų, taip pat teks atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą, kuri siekia apie 1211,25 eurų. Iš brakonierių konfiskuotos pažeidimo padarymo priemonės ir įrankiai: trys statomi tinklai, guminė pripučiama irklinė valtis.



Aplinkos ministerijos informacija