25 Nuotolinio valdymo laiveliai

Pirmą kartą radijo bangom valdomą laivelį, skirtą karpių žūklei, 1978 metais pagamino Pete Regan. Tais metais buvo pagaminta 1000 laivelių, kurių kiekvienas kainavo 5000 svarų sterlingų. Šiomis dienomis toks laivelis yra bene kiekvieno karpininko arsenale ir padeda neišbaidant žuvies ne tik karpius pajaukinti, tačiau ir pristatyti sistemėlę su masalu į sunkiai pasiekiamą vietą ežere.

24 Karpinės palapinės

Tokios konstrukcijos palapines, kurias šiuo metu naudoja karpininkai, sukūrė Chris Manifold. Tvirtos ir greit surenkamos konstrukcijos palapinės suteikė karpininkams galimybę išbūti ant kranto dienas ar net savaites bet kokiu oru.

23 Karpinis gultas

Nors reguliuojamo aukščio kojas išrado Cliff Fox 1982 metais, bet karpininkų komfortą miegant totaliai pakeitė Kevin Nash, kuris 2004 metais išleido Indulgence gultą.



22 Tirpstanti PVA puta

Šį pakavimo medžiagų produktą karpių žūklei pirmieji pristatė Solar Tackle pačioje XX amžiaus pabaigoje.

21 Karpinis matas

Karpių globa Didžiosios Britanijos žvejai rūpinosi jau nuo 1988 – 1989 metų. Tačiau saugiausias karpinis matas, vadinamas „karpiniu lopšiu“ buvo sukurtas 2002 metais ir žaibiškai išplito pirmiausia per Angliją, o po to jau ir per Europą.



20 Svėrimo maišas

Pirmąjį svėrimo maišą sukūrė Jon ‘Shoes’ Jones dirbdamas VentureCarp įmonėje.



19 Sauso jauko „dešrelė“ PVA kojinėje

Daugelis karpininkų tai vadina vienu didžiausių išradimų, iš karto išsprendžiančių 3 problemas: pavadėlio slėpimas, papildomas jauko taškas aplink masalinį boilį ir niekada neužsimetantis pavadėlis.



18 Spomba

Karpių jaukinimas raketa vyko jau nuo 1980-ųjų. Nuo to laiko buvo gausybė bandymų patobulinti ir pagerinti raketas. Tačiau tik prieš keletą metų buvo išrasta Spomb‘a, kardinaliai pakeitusi požiūrį į jaukinimą. Vien pirmais metais pasaulyje buvo parduota virš 100 tūkstančių Spomb‘ų.



17 Chod Rig sistemėlė

Šią sistemėlę sugalvojo garsus Didžiosios Britanijos karpininkas Frank Warwick.



16 Saugi karpinio švino tvirtinimo sistema

Kai Kevin Nash pritaikė šį mažą feeder žūklėje naudojamą plastmasės gabaliuką karpinei žūkei, niekas net neįsivaizdavo, kad šis plastmasiukas bus ant 98% karpinių sistemėlių.



15 Poliarizuoti akiniai

Be šio aksesuaro neapsieina nė vienas seklių ir mažų karpinių ežerų žvejys. Jei pamatai, kur laikosi karpių būrys, kibimo nereikia laukti paromis – atėjai, pastebėjai, užmetei ir išraukei ;)



14 Leadcore‘as

Karpininkas Keith Sykes leadcore‘ą pradėjo gaminti 1978 metais. Didžiojoje Britanijoje ši sistemėlės dalis greit išpopuliarėjo.



13 Žuvies miltų peletės

Kai žuvies miltų granules žvejai pradėjo naudoti karpių žūklei, jų laukė malonus siurprizas – pagaunamų laimikių skaičius gerokai išaugo.



12 Dirbtiniai masalai

2001 metais karpininkams Enterprise Tackle firma pristatė dirbtinio kukurūzo masalus. Tais pačiais metais Terry Gleviobioska ant šio dirbtinio kukurūzo pagavo Didžiosios Britanijos rekordinį karpį, svėrusį 27 kg.



11 Pintas pagrindinis valas

Karpininkams, kurie monofilamentinį valą pakeitė pintu, išsiplėtė žvejybos galimybės: galima užmesti toliau, mažiau pavojingi užžėlę vandens telkiniai, o ir protingai traukiant žuvį praradimų mažiau.



10 Ryškūs plaukiantis boiliai

Frank Warwick ir Dynamite Baits 2003 metų žiemos naujiena jau tą pačią žiemą davė nerealius rezultatus. Ryškiais baltyminių kukulių žuvys domėjosi labiau.



09 Cheminiu būdų pagaląsti kabliukai

Kabliuku aštrumo evoliuciją gali prisiminti tik vyresni žvejai, kurie dar atsimena kaltinius arba galąstinius kabliukus. Šiuo metu kabliukų gamyboje naudojamas cheminis galandimas leidžia kablio geluonį užgaląsti neįtikėtinai aštriai.



08 Boilių adata

Paprastas ir smulkus įrankis, be kurio neapsieitų nė viena karpinė žūklė.



07 Pavadėlis su apsauginiu apvalkalu

1995 metais parduotuvėse pasirodęs Kryston Snake-Skin pavadėlis buvo absoliuti sensacija. Šiuo metu neatrasite nė vienos karpinės firmos, kuri savo asortimente neturėtų pavadėlio su apvakalu.



06 PVA kojinė

Dauguma karpininkų sutiks, kad PVA - vienas geriausių padėjėjų bandant pagaut įnoringą žuvį.



05 Anglies pluošto technologija

Vyresni karpininkai net ir Lietuvoje pamena sunkius ir toli nemetančius stiklo pluošto ar kompozito karpinius kotus. Be anglies pluošto meškerykočio metimas vieš 100 metrų yra tikrai neįmanomas.



04 Mazgas be mazgo (Knotless Knot)

Tai yra pats keisčiausias, originaliausias ir tuo pat metu paprasčiausias karpinis išradimas. Visi žino, kad mazgai silpnina valą. Reiškia, mazgo neturi būti!



03 Signalizatorius

Kas būtų, jei neturėtume signalizatorių? 2 paras tektų žiūrėti į swingą! Dėkokime šiai nuostabiai technologijai, kurios pradininkas – Richard Walker.



02 Boilis

Preliminariais paskaičiavimais, vien Didžiojoje Britanijoje karpininkai kasmet boiliams išleidžia apie 150 mln. svarų. Boilio gimtadieniu galima laikyti 1970 metus, kai Fred Wilton sugalvojo HNV (aukštos maistinės vertės) jaukinimo teoriją.



01 Plauko sistema

Ar kas bandėte gaudyti didelius karpius be plauko sistemos, kukurūzą ar kitą masalą maudami tiesiai ant kablio? Pasikerta tik 1 iš 10 kibimų... Plauko sistemos atsiradimas ir buvo šiuolaikinio karpizmo pradžia. Nors Didžiosios Britanijos žvejai giriasi, kad plauko sistemą sugalvojo karpizmo pradininkas Kevin Maddocks, sklando gandai, kad jis ją nusižiūrėjo nuo Japonijos žvejų, kurie tokiu principu gaudydavo azijietiškus karpius, vietoj boilio kabinadami didelę kriauklę.