2014-10-28

2014 m. spalio 28-29 dienomis Švenčionių rajono agentūra organizavo reidus nustatyti kaip laikomasi Mėgėjų žvejybos taisyklių reikalavimų Lazdinių, Buivydų ir Kretuonos ežeruose.

Lazdinių ežere patikrinta penki žvejai iš jų vienas neturėjo leidimo. Už žvejybą be leidimo surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas pagal 87 str.1 d. Reido metu Lazdinių ežere rasti dar du tinkliniai žvejybos įrankiai ir 30 vnt. plūdurų.

Patikrinimo metu iš Buvydų ežero ištraukti du tinkliniai žvejybos įrankiai, kuriuose buvo 30 vnt. karšių ir 3 vnt. lynų. Žuvys buvo suleistos atgal į vandens telkinį.

Tą pačią dieną, Švenčionių rajono agentūros pareigūnai ir Švenčionių rajono policijos komisariato pareigūnai bendro reido metu pil. J.J. sodyboje Murmų kaime, Švenčionėlių sen. aptiko ir paėmė 3 vnt. žvejybinių statomų tinklų. Labiausiai tikėtina, kad jais neteisėtai buvo žvejojama Kretuono ežere. Visi paimti žvejybiniai įrankiai be žymeklių, o leidimo jiems laikyti savininkas neturėjo. Žvejybinių tinklų savininkui surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas pagal 87 str.2 d. Tokie veiksmai užtraukia baudą nuo 500 Lt iki 1000 Lt su šių įrankių ir priemonių konfiskavimu.

Reido metu  ištraukti iš ežerų neteisėtos žvejybos įrankiai saugomi Švenčionių rajono agentūroje.

2014-10-28

Alytaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, bendradarbiaudami su Druskininkų agentūra, spalio 28 dieną tikrino žveją verslininką Avirio ežere, Druskininkų sav., kuris vykdė verslinę seliavų žvejybą. Patikrinimo metu S.P. pareigūnams negalėjo pateikti leidimo, kuriuo vadovaujantis vykdo verslinę žvejybą. Verslinės žūklės įrankių limitas Avirio ežere 150 metrų, tačiau kilo įtarimas, kad verslininkas žvejojo viršydamas limitą. Žvejas bandė įtikinti, kad vizualiai daugiau tinklų atrodo todėl, kad vienas tinklas pagamintas iš storesnės medžiagos, tačiau tokiu pasakojimu pareigūnai nepatikėjo ir tinklų ilgį išmatavo.     

Nustatyta, kad S.P žvejyboje naudojo tris tinklus po 75 metrus, kurių bendras ilgis 225 metrai. Sugautas laimikis taip pat buvo patikrintas. Pasvėrus žuvis nustatyta, kad sugauta 17 kg seliavų, 25 kg kuojų, 3 kg lydekų, nors žvejybos žurnale verslininkas įrašęs 15 kg seliavų, 18 kg kuojų, 3 kg lydekų. Už nustatytus verslinės žvejybos pažeidimus S.P. surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir gresia nuo 300 iki 800 Lt administracinė bauda bei žuvų ir tinklų konfiskavimas.

2014-11-04

Marijampolės RAAD Kalvarijos agentūros pareigūnai, bendradarbiaujant su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais, lapkričio 4 dieną vykdė reidą.  Jo metu, patikrinus piliečio R. U. automobilį, rastos aštuonios įvairaus dydžio lydekos, kurios kaip paaiškino R. U. buvo sugautos tos pačios dienos popietę Lakinskų tvenkinyje (Godūniškių k., Kalvarijos sav.). Trys iš sugautų lydekų neatitiko Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklėmis leidžiamų gaudyti žuvų dydžio.

Už tai, kad pilietis R. U. pažeisdamas Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimus, vienos žvejybos metu sugavo daugiau lydekų nei leidžiama ir nepaleido draudžiamo gaudyti dydžio žuvų, jam teks atsakyti LR ATPK nustatyta tvarka, bei atlyginti aplinkai padarytą 1636,5 LT žalą.

2014-11-05

Istorija apie draugystę kažkiek priminė Remarko romaną - lapkričio 5 vakarą trys draugai -  A.G., R.P. ir R.J. sumanė paiškylauti ir maloniai praleisti vakarą prie naujai sutvarkytos Mituvos upės pakrantės Jurbarko mieste. O kad laikas neitų veltui, užtempė tinklą skersai Mituvos. Tačiau visą iškylą sugadino Jurbarko rajono agentūros pareigūnai. Kai maloniai laiką leidę piliečiai buvo sulaikyti, pareigūnams paaiškino, kad esą „tik ne butelį gėrėm“ ir nėra ką čia pasakoti. Tačiau pagal surinktus įrodymus viskas buvo akivaizdu – vyko žvejyba statomu tinklu. Už tokį pažeidimą trijų draugų laukia baudos nuo 400 iki 1000 litų ir tinklo konfiskacija. Malonumai kainuoja ir jie kainuoja brangiai...

2014-11-06

Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai 2014 m. lapkričio 6 d. reido metu kontroliavo, kaip laikomasi Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimų Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko vandens telkiniuose. Jau temstant, Aiseto ežere iš nendryno išniro valtis, kurioje buvo du piliečiai. Priplaukę Aisetos upės žiotis, šie asmenys pradėjo statyti tinklus. Kai baigę neteisėtą žvejybą grįžo į krantą, čia jų jau laukė GGAI pareigūnai. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad tai Saldutiškio (Utenos r.) miestelio gyventojai R. L. ir O. L. Pažeidėjai parodė, kur  pastatyti tinklai ir juos ištraukė. Žuvų įkliuvusių dar nebuvo, todėl šie asmenys atsipirks tik administracinėmis baudomis bei teks atsisveikinti su valtimi ir dviem statomais tinklais.

2014-11-08

Š. m. lapkričio 8 dienos ankstų rytą, buvo organizuotas reidas Varėnos rajone, skirtas gyvosios gamtos apsaugai. Jau apie 10 val. buvo pastebėtas įtarimus keliantis žvejys, žvejojantis iš valties Krūminių užtvankoje. Reide dalyvavusių LR aplinkos ministerijos Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Varėnos r. agentūros inspektorių įtarimai pasitvirtino. Vilnietis svečias A. S. turėjo pastatęs vieną žvejybinį tinklą, pagamintą iš valo, taip pat buvo paruošęs 15 palaidinių ir užmerkęs 5 meškeres. Nei leidimo mėgėjiškai žūklei, nei žvejo kortelės neturėjo. Žuvies sugauti nespėjo. Minėtam piliečiui surašytas ATP protokolas pagal ATPK 87 str. 3 dalį - Mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimas, padarytas panaudojant draudžiamus žvejybos įrankius ar draudžiamu būdu (išskyrus elektros energiją ir ultragarsą). Taip pat buvo paimtos 5 meškerės, 15 palaidinių, 1 žvejybinis tinklas, guminė-pripučiama valtis. Visos paimtos žvejybos priemonės ir įrankiai bus konfiskuoti, o piliečiui skirta bauda. Už ATPK 87 str. 3 dalies pažeidimas užtraukia baudą nuo 400 - 1000 Lt (115 – 289 Eur) su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu.

2014-11-09

Pagal Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių  11.16 p. nuo spalio 16 d. iki gruodžio 31 d. Dubysos upėje nuo žiočių iki Kražantės žiočių  žvejoti draudžiama. Žvejyba draudžiamose vietose pagal 2013 m rugsėjo 16 d. Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių  10.1 p. pakeitimą traktuojama kaip žvejyba draudžiamu žvejybos būdu. Atsakomybė už tai numatyta LR ATPK 87 str. 3 d. – bauda nuo keturių šimtų iki vieno tūkstančio litų su įrankių ir priemonių konfiskavimu.

Gražus lapkričio 9 d. sekmadienis nemaloniai baigėsi dviem Kauno rajono gyventojams, sumaniusiems pažvejoti Dubysoje ties Plembergo kaimu Raseinių rajone. Dubysa čia išplatinta, srovės nėra, todėl patogu žvejoti iš valčių. Aplinkosaugininkai abiem surašė protokolus pagal LR ATPK 87 str. 3 d., iš abiejų paėmė spiningus ir valtis. Gerai, kad tą dieną nekibo. Prie ir taip nemažų išlaidų būtų pridėta ir žala aplinkai.

2014-11-09

Šių metų lapkričio 9 d. Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Molėtų rajono agentūros pareigūnai kartu su kitais Utenos RAAD pareigūnais Molėtų rajone vykdė akciją „Lašiša 2014“ ir surengė šių žuvų išteklių apsaugai skirtą reidą. Taip pat buvo tikrinami ir rajono ežeruose žvejoję žvejai mėgėjai.

Reido metu Pravalo ir Asvejos ežeruose nustatyti du asmenys, kurie žvejojo neturėdami reikiamo leidimo. Pažeidėjams surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai bei bus skirtos baudos pagal LR ATPK 87 str. 1 d.

Tikrindami mėgėjų žvejybą  pareigūnai užfiksavo 4 atliekomis užterštas pakrantės teritorijas prie Spenglo ir Pravalo ežerų. Pradėtas tyrimas, kurio metu bus siekiama nustatyti atsakingus asmenis. Už netinkamą atliekų tvarkymą bus skiriamos baudos bei įpareigojimai sutvarkyti užterštas pakrantės vietas.

2014-11-10

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai 2014 m. lapkričio 10 d. 22 val. gavo anoniminį pranešimą, kad Vilniaus mieste Neries upėje, ties Laurų gatve, yra vykdoma neteisėta žvejyba su draudžiamais įrankiais. Nuvykus į minėtą vietą patikrinti gautą informaciją, dėl vykdomos neteisėtos žvejybos, kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais buvo suorganizuota pasala. Pareigūnai sulaikė asmenį R. K., kuris  žvejojo tamsiu paros metu draudžiamoje vietoje, naudodamas žvejybinę įrangą. Ji  buvo skirta žvejoti žuviai užkabinamuoju būdu, t.y. kai žuvis sugaunama už bet kurios kūno dalies, išskyrus galvą. Pažeidėjui gresia bauda nuo 400 iki 1000 litų bei pažeidimo įrankių konfiskavimas.

Nuo akcijos „Lašiša – 2014“ pradžios, t.y. spalio 1 d., iki dabar sulaikyta daugiau nei 50 pažeidėjų, kurie vienokiais ar kitokiais būdais stengėsi žvejoti lašišas ar žvejojo draudžiamose vietose, konfiskuota daugiau nei 40 žvejybos įrankių (spininginių meškerių), o taip skirta baudų beveik už 20 000 litų.

2014-11-11

Biržų rajono Nemunėlio Radviliškio seniūnijos gyventojai A. Z. (60 m.) ir G. U. (41 m. amžiaus) buvo didžiai nustebę, kada išvakarėse, brendant šaltame vandenyje, viename iš dviejų jų Nemunėlio upėje pastatytų tinklų, šalia į tinklą įsipainiojusių trijų kuojų, dviejų ešerių, trijų lydekų, buvo įkliuvęs ir 4 kilogramus sveriantis lašišos patinas. Ši žuvų rūšis (Salmo salar) yra įrašyta į Lietuvos Raudonąją knygą. Dar didesnę nuostabą neteisėtai žvejojusiems vyrams sukėlė kitą dieną atvykę Panevėžio RAAD Biržų rajono aplinkos apsaugos ir GGA inspekcijos pareigūnai, kurie šį Nemunėlio upės vingį jau nuo pernai laikė „karštu tašku“, mat prieš metus iš to paties piliečio A. Z. GGAI pareigūnai jau buvo išvežę tinklų arsenalą ir skyrę jam administracinę baudą. Minėtų piliečių laukia dar viena nuostaba, nes vien už neteisėtai sugautą lašišą bus pateiktas 2182 Lt (631,95 eurų) ieškinys, o pridėjus tris lydekas, tris kuojas ir du ešerius, ieškinys padidės iki 3851 Lt (1115,33 eurų), kurį teks atlyginti abiems kartu solidariai. Be ieškinio jiems dar bus skirtos administracinės baudos, kurių dydis nuo 400 iki 1000 Lt (nuo 115,85 iki 289,62 eurų). Piliečiui A. Z. dar bus papildomai paskirta bauda nuo 500 iki 1000 Lt (nuo 144,81 iki 289,62 eurų) už vieno (dar sauso) statomo tinklo laikymą savo namuose. Sunkiai atsisveikino brakonieriai su nemėgėjiškos žvejybos įrankiais, statomais tinklais, žuvimi ir bridkelnėmis, kuriomis naudojosi statant tinklus.

Tokių nepateisinamų žvejybų mėgėjams vertėtų pamąstyti, kokią žuvį galima būtų patiekti ant savo stalo už tuos pinigus, kuriuos reikės sumokėti, sudėjus į vieną vietą žalos ir baudų sumas. Lašišų atplaukimo teoriškai buvo galima tikėtis - juk žiobriai ir nėgės atplaukia. Tačiau lašišinių žuvų Lielupės baseine ir latviai pas save niekad nėra sugavę. Gal pradės dažniau atplaukti. Nemunėlyje (o taip pat ir Pyvesoje) potencialių nerštaviečių yra gana nemažai. (T. Virbicko komentaras)



Aplinkos ministerijos informacija