2014-05-17

Gegužės 17 d. Molėtų rajono aplinkosaugininkai dirbo prie Ilgyno ežero (Molėtų r.). Apie 12:30 val.  pareigūnai pastebėjo pilietį, žvejojantį statomaisiais tinklais. Išlipęs į krantą, pažeidėjas buvo sulaikytas. Nustatyta, kad tai Molėtų rajono  gyventojas V.M,  kuriam už padarytą pažeidimą bus skirta administracinė bauda pagal LR ATPK 87 str. 3 d. nuo 400 iki 1000 Lt. bei už neteisėtai sugautus 2 karšius teks atlyginti  436,4 Lt žalą gamtai. Iš pažeidėjo konfiskuota 4  vnt. statomųjų tinklų, valtis bei sugautos žuvys.

2014-05-17

Utenos RAAD GGAI pareigūnai šių metų gegužės 17 d. reido metu, apie 19 val., Zarasų r., Drobų k., Abisavo ežere sulaikė du Utenos rajono gyventojus R. M. ir G. R., kurie iš medinės valties žvejojo trimis statomais tinklais. Neteisėtos žvejybos metu minėti piliečiai sugavo 2 karšius ir 1 lyną. Iš pažeidėjų paimti trys tinklai ir medinė valtis. Padaryta žala gamtai įvertinta 654,60 Lt. Reikia pažymėti, kad R. M. už tokią veiką yra baustas vieną kartą, o G. R. jau du kartus.

2014-05-19

Utenos RAAD GGAI pareigūnai 2014-05-19 apie 7 val. Ignalinos r., Samanio ežere sulaikė du piliečius V. L. ir P. S., kurie iš pripučiamos valties, apsimesdami spiningaujantys, iš tikrųjų žvejojo trim statomais tinklais. Neteisėtos žvejybos metu sugavo 4 lynus, 1 kg plakių, 0,2 kg raudžių, 0,1 kg ešerių. Paimti trys statomi tinklai, pripučiama valtis „NYROK“ ir spiningas. Padaryta žala gamtai 915,35 Lt.

Už šiuos pažeidimus piliečiams bus skirta administracinės baudos nuo 400 Lt iki 1000 Lt su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu bei teks atlyginti gamtai padarytą žalą.

2014-05-19

2014 m. gegužes 19 dieną vykdant akciją „Lydeka“, Ignalinos rajone prie Ilgių ežero, buvo patikrintas vienas žvejys (Visagino gyventojas A.N.), jau grįžęs prie savo automobilio ir pasiruošęs išvažiuoti.  Bagažinėje aplinkosaugininkai aptiko nedidelę lydeką. Kaip aiškino A.N.: „ištraukęs lydeką iš vandens,  iš akies primečiau, kad turėtų būti tinkamo ilgio ir paėmiau ją“. Bet, kaip parodė matavimai, lydeka siekė vos 42 cm – apsiriko A. N.  trimis centimetrais... Ir dabar 3 centimetrų „akies paklaida“  žvejui kainuos 545,5 Lt žalos aplinkai. Be to dar teks sumokėti ir administracinę baudą.

2014-05-20

Gegužės 20 d. baigėsi akcija "Karšis“. Alytaus RAAD Prienų agentūra ir Nemuno kilpų regioninio parko direkcija surengė bendrą reidą, skirtą žuvų apsaugai neršto metu. Prienų agentūros inspektoriai ir Nemuno kilpų regioninio parko direkcijos pareigūnai gana dažnai dirba kartu, kadangi didžioji dalis šios saugomos teritorijos yra Nemuno upės pakrantėse. Šį kartą reido planas pasikeitė visiškai netikėtai. Vos prašvitus buvo stebimos Nemuno pakrantės, kuriose buvo tikimasi sulaikyti pažeidėjus, bet, gavus informaciją apie žvejybą Jiezno ežere, teko keisti planą ir skubiai vykti į nurodytą vietą. Informacija pasirodė tiksli. Nurodytoje vietoje, tarp salos nendrių, sukinėjosi valtis ir joje sėdintis žmogus nardino į vandenį tinklą. Kadangi ši valtis jau ir ankščiau buvo sukėlusi įtarimą, tai buvo žinoma ir jos laikymo vieta. Beliko tik palaukti sugrįžtančio "žvejo“. Sulaikytas pil. L.S. bandė aiškinti, kad prie salos "tvarkė nendres“, kad galėtų žvejoti su meškere. Nuplaukus į minėtą vietą ir radus ten "statomą tinklą“, pripažino, kad tai jo žvejybos įrankis. Pažeidėjui teks sumokėti administracinę baudą nuo 400 iki 1000 Lt. Jis neteks tinklo ir valties, nors ir paaiškino, kad valtis ne jo, bet negalėjo nurodyti valties šeimininko. Pasak pažeidėjo, "šia valtimi naudojosi nemažai žvejų, sumanančių pažvejoti su tinklais“. Kadangi žuvų nerštai dar nepasibaigę, tikėkimės, kad šios valties išgabenimas iš Jiezno ežero bent maža dalimi padidins galimybę išlikti ir pasidauginti neršiančių žuvų rūšims.

2014-05-20

2014 m. gegužės 20 d. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais akcijos “Karšis – 2014” metu   vykdydami reidą Trakų rajone apie 15 valandą gavo informaciją apie neteisėtai pastatytus tinklus Vilkokšnio ežere. Operatyviai šalia minėto ežero buvo organizuota pasala ir vėlų vakarą buvo sulaikytas Trakų rajono Grendavės seniūnijos Žuklijų kaimo gyventojas S. A., kuris minėtame ežere buvo pastatęs vieną tinklą žuvims gaudyti.

Brakonieriaus laimikis nustebino aplinkos apsaugos pareigūnus, neteisėtai sugauta 48 vnt. karšių, už kuriuos teks pakloti 10 473,6 Lt, be to susimokėti administracinę baudą, siekiančią tūkstantį litų bei visam laikui atsisveikinti su tinklu ir plastikine valtimi.

2014-05-22

Šių metų gegužės 22 dieną buvo gautas pranešimas, kad Kelmės rajone, Tyklio ežere yra pastatyti žvejybiniai tinklai. Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais surengė pasalą. Paryčiais pastebėjo kaip du piliečiai išplaukė valtimi traukti tinklų. Piliečiai sulaikyti krante, valtyje turėjo du žvejybinius tinklus ir buvo sugavę šešis lynus. Pažeidėjams K.V. ir V.A. surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, bus skirtos baudos nuo 400 iki 1000 litų, teks atlyginti žalą žuvų ištekliams 1309,20 Lt. Taip pat iš brakonierių bus konfiskuota plastikinė valtis ir draudžiami žvejybos įrankiai.

2014-05-22

Gražų saulėtą gegužės rytą brakonieriai gerai jaučiasi prie vandens telkinių. Jie žvejoja ne tik  meškerėmis, bet ir tinklais. Paprastai pažeidėjai stengiasi prisidengti nakties tamsa, nes, jų manymu, taip yra lengviau likti nepastebėtiems, bet kai kurie nebijo net ir dienos šviesos.

Turėdami informacijos apie žvejybos pažeidimus šių metų gegužės 22 dieną apie 7 valandą ryto Švenčionių r. Kretuono ežere. Vilniaus RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais sulaikė du asmenis - P. G. ir S. R., kurie nesilaikė žūklės taisyklių ir buvo pagauti su trimis uždraustais žvejybos įrankiais – statomaisiais tinklais. Jais S.R., (kuris baustas jau ne vieną kartą) buvo sugavęs tris lydekas, aštuonis karšius, vieną kilogramą ešerių ir vieną kilogramą kuojų. P. G. statomuoju tinklu gaudė mažas kuojas ir jas, naudojo masalui, statydamas plūdurus unguriams ir lydekoms gaudyti. Buvo pastatyti net trisdešimt penki plūdurai, kai pagal Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisykles leidžiama tik keturis. Ežeras plūdurais baltavo tarytum lelijų žiedais. Tokiu būdu P.G. sužvejojo vieną ungurį. Sulaikant P.G., pasak jo, pabūgo galimų baudų, todėl iššoko iš valties į vandenį ir bandė sprukti nendrynais ežero kranto link , tačiau inspektorius taip pat nepabūgo šalto vandens ir įšokęs į ežerą sulaikė P.G.

Pažeidėjams buvo surašyti protokolai, jiems pagal Administracinių teisės pažeidimų kodekso 87 str. 3 d., - bus skirtos administracinės baudos nuo 400 iki 1000 Lt. kiekvienam su tinklinių įrankių ir dviejų medinių valčių konfiskavimu, taip pat – už žuvų ištekliams padarytą žalą S.R. privalės sumokėti 3458 Lt. - ir P.G.-1096 litus.

2014-05-23

Vykdant patvirtintą bendrą su MU ir VMT reidų grafiką, Marijampolės RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai 2014 m. gegužės 22 d. vykdė reidą Nemuno upėje, Šakių rajono savivaldybės teritorijoje. Reido metu, apie 20:00 val., Skaistakaimio k., Gelgaudiškio seniūnijos teritorijoje esančioje Nemuno upės senvagėje buvo sulaikytas pil. A. P., kuris žvejojo statomu tinklu.

Žuvies sugauti nespėjo, tačiau neteks statomo tinklo ir jam bus paskirta administracinė bauda nuo 400 iki 1000 Lt.



Aplinkos ministerijos informacija