2014-04-11

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai neleidžia brakonieriams pasipelnyti.

2014 m. balandžio 7 d.  ankstyvą rytą  Švenčionių rajone Asvejos ežero protakoje ties Žingių tiltu sulaikytas G. T., kuris tikrino neteisėtai pastatytą ungurinę gaudyklę.

2014 m. balandžio 8 d. vakare Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavo pranešimą, kad Švenčionių rajone Kretuonėlės upelyje pastebėtas asmuo statantis ungurinę gaudyklę. Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniu aplinkos apsaugos inspektoriumi operatyviai reaguodami į pranešimą surengė pasalą minėtoje vietoje. Apie 22:00 val. sulaikytas Švenčionių rajono Švenčionėlių miestelio gyventojas atėjęs patikrinti ungurinės gaudyklės. Sulaikytas F. L. paaiškino, kad ungurinę gaudyklę pastatęs norėdamas sugauti ungurių.

Brakonieriams „pasisekė“, kad nebuvo sugavę nei vieno ungurio, už kuriuos būtų tekę pakloti ne vieną tūkstantį litų. Už Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą minėtiems asmenims buvo surašyti administracinių teisės pažeidimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 87 str. 3 dalį, jiems galėjo būti skirta bauda  nuo 400 litų iki 1000 litų bei ungurinių gaudyklių konfiskavimas.

2014-04-19

Balandžio 19 d., Šv. Velykų išvakarėse, Molėtų rajono aplinkosaugininkai gavo pranešimą dėl galimai neteisėtos žvejybos. Informacija buvo operatyviai patikrinta. Tramio I ežere, Molėtų rajone, buvo sulaikyti Švenčionėlių miesto gyventojai V. K. ir E. K, kurie žvejojo draudžiamais nemėgėjų žvejybos įrankiais – 2 vnt. statomųjų tinklų.

Neteisėtai žvejoję piliečiai žuvų pagauti nespėjo, todėl jiems bus skirtos tik administracinės baudos pagal LR ATPK 87 str. 3 d. nuo 400 iki 1000 Lt, konfiskuoti 2 vnt. statomųjų tinklų bei guminė valtis.

2014-04-22

Žvejybai nuosavame vandens telkinyje (tvenkinyje, „prūde“, kūdroje, baloje) gali nusistatyti savo taisykles ir žvejoti kada nori ir tai ką ten turi įveisęs. Norint žvejoti valstybiniame vandens telkinyje privalu laikytis nustatytų taisyklių. Daugelis smulkius pažeidimus padaro dėl paprasčiausio aplaidumo. Nesivargina pasidomėti žvejybos taisyklėmis ir žvejoja taip kaip jis supranta. Tikrinant aiškina: girdėjau kad, sakė, netoli gyvenu, pirmą kartą arba tiesiog nežinojau. O nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės. O štai kad žvejoti su tinklu, gaudykle (bučiumi), žeberklu nebūtina atidžiai studijuoti žvejybos taisykles ir taip visiems aišku – negalima. Bet... kai kas tai sau leidžia. Deja įkliuvus tenka, taip visiems trūkstamų, pinigėlių solidžias sumas prarasti.

Šiais metais vykdant akciją "Lydeka 2014“ išaiškintas platus šiurkščių pažeidimų spektras. Štai keletas pavyzdžių.

Gižų seniūnijos Vilkaviškio r. sav. gyventojas D. Z. jau ne kartą baustas už žvejybą statomais tinklais, eilinį kartą įkliuvo Paežerių ežere (Paežerių kaimas) ir prarado guminę valtį, tinklus, sugautą lydeką, kuri įvertinta 545,5 Lt. Užsidirbo vieno tūkstančio litų baudą. Jeigu šis pilietis ir toliau piktybiškai užsiims minėta neteisėta veikla – teks kreiptis į prokuratūrą dėl baudžiamosios atsakomybės.

Pilietis L. G. į žvejybą statomais tinklais Nemuno upės senvagėje Plokščių k. Šakių r. sav. pasikvietė ir nepilnamečius. O tai jau sunkinanti aplinkybė ir bauda ženkliai padidėja. Konfiskuota medinė valtis, du statomi tinklai, turės atlyginti žalą padarytą žuvų ištekliams.

Vilkaviškiečiui M. P. sugauta draudžiamu laiku lydekutė kainavo 945,5 lito. Šakių r. sav. gyventojas M. K. Ritinių tvenkinio intake Orijos upelyje bandė lydekas suvilioti tuo metu draudžiamu masalu – žuvele. Lydekų nesugavo, bet baudą gavo. O štai šalia jo kitas pilietis R. U. buvo pasiruošęs iš viso barbariškai žvejybai. Jis upelyje neršiančių lydekų tykojo su žeberklu. Budrūs aplinkosaugininkai šį žiaurų darbą nutraukė. Pilietis lydekų nenusmeigė, bet 400 Lt baudą "įsismeigė”. Žeberklas konfiskuotas.

Vilkaviškio rajono savivaldybėje prie Alvito ežero esančio namelio rastas visas arsenalas draudžiamų žvejybos įrankių: 8 įvairaus ilgio statomi tinklai ir bučius specialiai pritaikytas upelyje ar kanale gaudyti plaukiančias neršti lydekas. Šiuos įrankius šiais metais dar nespėjo panaudoti ir niekada nepanaudos – nes konfiskuoti. O už draudžiamų žvejybos įrankių laikymą paskirta 450 Lt bauda.

Akcija "Lydeka 2014“ baigėsi. Bet greitu laiku pradės neršti kitos žuvys. Bus ir kitos akcijos. Piliečiai galvojantys apie neteisėtą žvejybą turėtų suklusti. Juk dabar aplinkosaugininkai budi beveik ištisas paras. Jiems aktyviai padeda miškininkai. Tuoj prisijungs saugomų teritorijų specialistai. O kur dar visa armija sąmoningų visuomenės piliečių kurie neabejingi gamtos išteklių saugojimui. Jie labai dažnai apie pastebėtus pažeidimus praneša aplinkos apsaugos pareigūnams arba bendruoju pagalbos telefonu Nr. 112.

2014-04-22

2014 m. balandžio 22 d. Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai Avilio ežere (Zarasų r.) už neteisėtą žvejybą statomu tinklu sulaikė Avilių kaimo gyventoją A. B. Sugriežtintos baudos, padidinti įkainiai už padarytą žalą gamtai, besąlygiškas pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimas už šiurkščius mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimus,  pažeidėjus verčia keisti savo darbo metodus. Minėtas pilietis – akivaizdus pavyzdys...

Pastatyto tinklo tikrinti A. B. atėjo jau temstant. Atsivedė ir šunį, kad šis lojimu įspėtų apie netoliese esančius žmones. Kad nereikėtų rizikuoti prarasti valtį, priėmė kitą sprendimą. Nors vandens temperatūra dar neviršija dešimties laipsnių, tačiau nusirengęs viršutinius drabužius, drąsiai nubrido link nendryne pastatyto tinklo. Patikrinęs šį įrankį jį vėl perstatė, laimikį susidėjo į maišą, apsirengė ir mišku patraukė link kaimo. O čia jau nepadėjo nei šuo, nei tamsa. Pažeidėjas buvo sulaikytas su įkalčiais. Nustatyta, kad minėtas pilietis neteisėtai buvo sugavęs 2 lydekas, 1 lyną, 5 raudes ir 3 plakius. Už šį pažeidimą jam bus skirta administracinė bauda nuo 400 iki 1000 Lt, konfiskuotas tinklas, o už padarytą žal



Aplinkos ministerijos informacija