2014-03-27

Šių metų kovo 27 d. Lazdijų rajono agentūros pareigūnai vykdė akciją „Lydeka-2014“. Apie 11 val. 30 min., Galsto ežere buvo pastebėta valtis ir du asmenys joje traukiantys tinklus. Teko nemažai kelio pabėgėti, kad sulaikyt pažeidėjus. Pasirodo ne taip viskas paprasta - besiartinant ant kalniuko pamatėme besižvalgantį kitą asmenį, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, turėjo užtikrinti saugumą. Kantriai palaukus, visi trys buvo sulaikyti kai traukė su "laimikiu" link namų. Už šį pažeidimą surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, paimti tinklai ir valtis, kurie kaip pažeidimo padarymo įrankiai ir priemonės bus konfiskuoti. Už neteisėtai sugautas tris lydekas, 3,2 kg. raudžių  teks atlyginti 1741,25 Lt gamtai padarytą žalą ir dar kiekvieno iš jų laukia administracinės baudos pagal ATPK 87 str. 3 d. nuo 400 iki 1000 Lt.

2014-04-05

Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai ir toliau aktyviai vykdė akciją ,,Lydeka – 2014”. Šiais metais oro sąlygos nėra palankios  lydekų nerštui (minusinė oro temperatūra naktimis, žemas vandens lygis vandens telkiniuose), todėl nerštas yra užsitęsęs ir ne toks aktyvus, koks būna įprastai pavasarį. Tokios sąlygos nepalankios ir pažeidėjams, ypač žeberklininkams, kadangi nėra apsemtų pakrančių pievų, į kurias neršti išplaukia lydekos. Tačiau pažeidėjai, kurių nuo neteisėtos žvejybos neatgraso nei skelbiamos akcijos, nei padidintos baudos bei įkainiai už neteisėtai  sugautas žuvis, randa kitų draudžiamų žvejybos būdų.

Praėjusio šeštadienio rytą GGAI pareigūnai Alksno ežere (Ignalinos r.) sulaikė statomu tinklu žvejojusį pil. V. B. iš šalia esančio Antalksnės kaimo, kuris buvo neteisėtai sugavęs 5 lydekas, 3 kuojas, 2 raudes ir 1 ešerį. Už šį pažeidimą jam gresia bauda nuo 400 iki 1000 Lt, teks atlyginti padarytą žalą žuvų ištekliams, kuri įvertinta 2747,14 Lt, be to dar teks atsisveikinti ir su valtimi bei statomu tinklu.

Sekantį rytą analogiškas pažeidimas buvo išaiškintas Sartų ežere (Zarasų r). Pareigūnai užfiksavo, kaip pil. V. Š. išsitraukė 2 iš vakaro pastatytus tinklaičius. Nors laimikis ir neįspūdingas, tačiau už neteisėtai sugautas 2 lydekas, 1 ešerį ir 1 kuoją teks atlyginti 1104,09 Lt gamtai padarytą žalą, bus skirta administracinė bauda ir konfiskuota valtis bei tinklai.

2014-04-06

Vykdant akciją „Lydeka – 2014“, šių metų balandžio 6 d., sekmadienį, buvo gauta informacija apie neteisėtą žvejybą Paežerių ežere Vilkaviškio rajono savivaldybėje. Operatyviai sureagavus ir bendradarbiaujant Marijampolės RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijai su VĮ Marijampolės miškų urėdijos valstybiniu miškų pareigūnu bei dviem neetatiniams aplinkos apsaugos inspektoriams buvo sulaikytas jau ne kartą anksčiau už panašią veiklą baustas Gižų seniūnijos gyventojas D. Z., kuris ir vėl neteisėtai žvejojo statomu žvejybiniu tinklu. Minėtas pilietis jau buvo spėjęs sugauti ir vieną lydeką tuo padarydamas žalą žuvų ištekliams.

Piliečiui D. Z. už šią veiklą reikės sumokėti baudą nuo 400 iki 1000 litų ir atlyginti beveik penkių su puse šimto litų žalą su žvejybos įrankio bei plaukiojimo priemonės konfiskacija.

2014-04-07

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams ir neetatiniams aplinkos apsaugos inspektoriams pirmadienio ankstus 2014 m. balandžio 7 d. rytas, žiūrint į darbo rezultatus, buvo sėkmingas, tačiau „etatiniams“ brakonieriams – liūdnas.

Pareigūnai sulaikė pil. E.Ž. ir V.V. žvejojusius statomais tinklais Kauno mariose ties Anglininkais, Kaišiadorių rajone. Žūklės laimikis įspūdingas – virš 100 kg. žuvų, tarp kurių sazanai, lydekos, keletas kuojų. Šis brakonierių laimikis atiteko Lietuvos zoologijos sodo gyventojams.

Pažeidėjams teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia apie 22 tūkstančių litų, medinė valtis, paruošta „darbo“ sezonui, bet nespėjusi „atidirbti“ ir tinklai bus konfiskuoti. Bus paskirtos administracinės baudos  nuo 400 iki 1000 Lt.

2014-04-07-08

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai neleidžia brakonieriams pasipelnyti.

2014 m. balandžio 7 d.  ankstyvą rytą  Švenčionių rajone Asvejos ežero protakoje ties Žingių tiltu sulaikytas G. T., kuris tikrino neteisėtai pastatytą ungurinę gaudyklę.

2014 m. balandžio 8 d. vakare Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai gavo pranešimą, kad Švenčionių rajone Kretuonėlės upelyje pastebėtas asmuo statantis ungurinę gaudyklę. Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniu aplinkos apsaugos inspektoriumi operatyviai reaguodami į pranešimą surengė pasalą minėtoje vietoje. Apie 22:00 val. sulaikytas Švenčionių rajono Švenčionėlių miestelio gyventojas atėjęs patikrinti ungurinės gaudyklės. Sulaikytas F. L. paaiškino, kad ungurinę gaudyklę pastatęs norėdamas sugauti ungurių.

Brakonieriams „pasisekė“, kad nebuvo sugavę nei vieno ungurio, už kuriuos būtų tekę pakloti ne vieną tūkstantį litų. Už Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pažeidimą minėtiems asmenims buvo surašyti administracinių teisės pažeidimo protokolai pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 87 str. 3 dalį, jiems galėjo būti skirta bauda  nuo 400 litų iki 1000 litų bei ungurinių gaudyklių konfiskavimas.



Aplinkos ministerijos informacija