Jau po pirmųjų šalnų į vandens telkinių pakrantes ruoštis žiemojimui patraukia varlės. Čia jų patykoti suplaukia ir lydekos, todėl iki pat užšalimo dauguma lydekų laikosi  nedideliuose gyliuose, prie pat kranto. Tą puikiai žinodami Salako miestelio (Zarasų r. ) gyventojai V. S. ir S. S. š. m. gruodžio 30 d. popietę išsiruošė į Luodžio ežerą. Gaudymo būdas gana paprastas, net valtis nereikalinga, tinklas statomas brendant arba su ilga kartimi. Po to žuvys baidomos triukšmingai braidant ir belieka tik susirinkti jas iš tinklo. Tokiu scenarijumi veiksmas ir vyko. Ir laimikis buvo gana neblogas – 8 lydekos, kurias prieš šventes būtų buvę paprasta realizuoti ir Naujųjų metų sutiktuvėms įsigyti ko nors ,,šventiško”. Bet deja… Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai minėtus piliečius sulaikė su visais įkalčiais. Šių pažeidėjų stažas gana įspūdingas – už neteisėtą žvejybą V. S. sulaikomas tryliktą kartą, o S. S. antrą. Jiems surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, bus skirtos baudos ir teks atlyginti padarytą 4344 Lt žalą gamtai.

* * * * *

Paskutiniąją 2013-ųjų metų dieną Molėtų rajono aplinkosaugininkai organizavo reidą brakonierių mėgstamame Spenglo ežere, Molėtų rajone. Nuvykus ryte ežere buvo matyti kelios valtys, žvejai mėgėjai žvejojo su spiningu ir plūdinėmis meškerėmis. Pareigūnų dėmesį patraukė du piliečiai, kurie ežero pakrantėmis vaikštinėjo lyg kažko laukdami ar kažką saugodami. Apie 14 val. žvejai mėgėjai išsiskirstė. Saugiau pasijutę minėti 2 piliečiai iš nendryno išsitraukė guminę valtį ir išplaukė į ežerą. Nuojauta aplinkosaugininkų neapgavo – brakonieriai pradėjo traukti tinklus. Sulaikius juos pakrantėje paaiškėjo, kad iš viso buvo pastatyta 13 vnt. statomų tinklų, kurių bendras ilgis 1 170 m. Sulaikyti du Pabradės miesto gyventojai neteisėtai sugavo 35 kg karosų, 11 vnt. lydekų, 7 vnt. karpių, 1,8 kg plakių, 0,4 kg ešerių. Pažeidėjams bus skirtos administracinės baudos nuo 400 Lt iki 1000 Lt su pažeidimo padarymo įrankių (13 vnt. statomų tinklų) ir priemonės (guminės valties) konfiskavimu. Jiems taip pat teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri siekia daugiau kaip 8 700 Lt.

* * * * *

Per 2013 metus Utenos RAAD pareigūnai už įvairius aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimus gyvosios gamtos apsaugos srityje iš pažeidėjų konfiskavo 125 statomuosius tinklus, 29 kitus tinklinius ne mėgėjų žvejybos įrankius, 4 ūdas, 459 mėgėjų žvejybos įrankius ir priemones, 33 valtis,  5 medžioklinius šautuvus ir 5 kitas medžioklės priemones, 18 spąstų, 39 kilpas žvėrims gaudyti. Didžiąją šių įrankių dalį konfiskavo Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai: 90 statomųjų tinklų, 4 ūdas, 22 kitus tinklinius ne mėgėjų žvejybos įrankius, 365 mėgėjų žvejybos įrankius ir priemones, 22 valtis, 5 medžioklinius šautuvus ir 5 kitas medžioklės priemones, 7 spąstus ir 19 kilpų. Už neteisėtą prekybą medžioklės trofėjais buvo konfiskuota po vieną lūšies ir vilko kaukolę, vienas vilko kailis. Šie trofėjai bus perduoti Kauno  Tado Ivanausko zoologijos muziejui.

Lyginant su 2012 metais,  daugiau kaip du kartus padidėjo konfiskuotų valčių, spąstų ir kilpų skaičius. Reikia pažymėti, kad visi konfiskuoti pažeidimo padarymo įrankiai ir priemonės (išskyrus šaunamuosius ginklus ir jų priedėlius, kurie  priduodami Ginklų fondui prie LR Vyriausybės) buvo pateikti  apžiūrai ir vertinimui Valstybinei mokesčių inspekcijai. Pripažintos tinkamomis tolesniam naudojimui buvo 8  plaukiojimo priemonės, kurias VMI ir realizavo. Bevertis ir netinkamas tolesniam naudojimui konfiskuotas turtas perduotas atliekų tvarkytojui.

Aplinkos ministerijos informacija