2013-10-15

Š. m. spalio 15 d. ryte Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Šilutės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, vykdydami reidą Minijos upėje ties Sakūčių k. (Šilutės r.), sulaikė tris klaipėdiečius. Nustatyta, kad  šie asmenys vykdė neteisėtą žvejybą statomu 50 m ilgio ir 4,0 m aukščio tinklu, kuriame rasta 1 lašiša, 1 šlakis, 1 starkis ir 1 kuoja. Neteisėta žvejyba buvo vykdoma iš plastikinės valties, kuri vadovaujantis teisės aktų reikalavimais kartu su tinklu bus konfiskuota. Už neteisėtą žvejybą Minijos ichtiologiniame draustinyje pažeidėjams gresia administracinė atsakomybė nuo 400 Lt iki 1000 Lt ir teks atlyginti gamtai padarytą žalą – 14 700 Lt.   

2013-10-17

2013 m. spalio 17 d. Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos pareigūnai Tauragno ežere (Utenos r.) sulaikė gerai aplinkosaugininkams žinomus Ignalinos rajono Švedriškės kaimo gyventojus V. I. ir R. Ž., kurie žvejojo net su 248 plūdurėliais, leistiną žvejybos įrankių skaičių viršydami daugiau kaip 30 kartų! Pažeidėjai buvo nemaloniai nustebinti, kai rašant administracinio teisės pažeidimo protokolus sužinojo, kad nuo š. m. rugsėjo 21 d. įsigaliojus Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pakeitimams, žvejyba, viršijant leistiną mėgėjų žvejybos įrankių kiekį vienam žvejui daugiau kaip du kartus -  traktuojama kaip draudžiamas žvejybos būdas ir nuobauda skiriama pagal LR ATPK 87 str. 3 dalį, tai yra piniginė bauda nuo 400 iki 1000 Lt su šių įrankių ir priemonių konfiskavimu. Pažeidėjams teks atsisveikinti ir su plūdurėliais ir su medine irkline valtimi. Be to dar reikės atlyginti ir gamtai padarytą žalą – 841,65 Lt.

2013-10-25


Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais reido Nemuno pakrantėmis Kauno mieste metu, pastebėjo pilietį A.T. vykdantį nelegalią povandeninę žūklę. Pralaukę pasaloje apie dvi valandas, kol pažeidėjas išlips iš vandens, jį sulaikė su visais įkalčiais: neteisėtai sugauta ir mechaniškai sužalota žuvimi, taip pat ir su kitais pažeidmo padarymo įrankiais ir priemonėmis. A.T. sulaikomas bandė bėgti, tačiau inspektorius pažeidėją pasivijo ir ištraukė iš vandens. Kadangi sulaikytas pilietis neturėjo su savimi jokio asmens tapatybę patvirtinančio dokumento ir prireikus ją patikslinti ir surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolą, buvo pristatytas į Panemunės policijos komisariatą.

Dėl šių savo veiksmų A.T. bus traukiamas administracinėn atsakomybėn pagal LR ATPK 87 straipsnio 3 dalį, kuri numato baudą nuo 400 iki 1000 Lt su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu. Gamtai padaryta žala, už neteisėtai sugautus 2 starkius, 1 karšį ir 1 meknę, siekia 1520,40 litų.

2013-10-27

Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai š. m. spalio 27 d. pagal akcijos ,,Lašiša – 2013” planą - grafiką dirbo Anykščių, Ukmergės ir Švenčionių rajonuose. Apie 14 val. Virintos upėje, ties Kurklių kaimu, buvo sulaikytas pilietis A. K. kuris žvejojo spiningu, kur žvejyba šiuo metu uždrausta. Žuvų sugavęs nebuvo, todėl atsipirks tik administracine bauda. Toliau reidas buvo tęsiamas prie Žeimenos upės ir jos intakų – Sarios ir Meros. Baigiantis reidui, apie vidurnaktį, buvo nutarta  patikrinti ir Kretuonos upelį, ištekantį iš Kretuono ežero. Paėję palei upelį pasroviui nuo žiočių, pareigūnai aptiko pastatytą ungurinę gaudyklę. Kadangi rudenį migruojančių ungurių žvejyba draudžiama, buvo priimtas sprendimas sulaukti pažeidėjų. Naktis buvo vėjuota, lijo, žaibavo. Pralaukę visą naktį, apie 5 val. ryto pareigūnai užfiksavo upeliu link gaudyklės atbrendantį pilietį. Pažeidėjas dirbo tikrai profesionaliai, nesinaudodamas jokiu šviesos šaltiniu laimikį susidėjo į maišą, nusiėmė gaudyklę ir tyliai viską plukdydams upeliu nubrido atgal. Kai tik pažeidėjas išbrido į krantą buvo sulaikytas su visais įkalčiais – į maišą sudėtais unguriais ir gaudykle. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad tai Švenčionių r. gyventojas L. R., už įvairius pažeidimus žvejybos srityje pakliūnantis jau penktą kartą. Pažeidėjas aiškino, kad jis yra žvejys verslininkas ir iš vakaro Kretuono ežere žvejojo pagal verslinės žvejybos leidimą statomais tinklais, o apie 19 val. vienas sumanė dar pastatyti ir ungurinę gaudyklę. Paklaustas, kur būtų realizavęs laimikį paaiškino, kad paklausa šviežiems unguriams didelė ir parduoti juos po 45-50 Lt nėra problemų. Šį kartą neteisėtai buvo sugauti 95 unguriai, už kuriuos minėtas pilietis būtų gavęs apie  2,5 tūkst. Lt, tai tikrai puikus uždarbis per vieną naktį, tačiau pagal šiuo metu galiojančius įkainius įvertinus gamtai padarytą žalą paskaičiuota, kad ji yra 103170 Lt. Utenos RAAD GGAI pareigūnų praktikoje tai antras pagal dydį nustatytas žalos aplinkai atvejis. Įdomiausia, kad šie pažeidimai buvo išaiškinami akcijos ,,Lašiša”  metu ir tą pačią mėnėsio dieną – spalio 27. Šią dieną  buvo išaiaškintas ir trečias atvejis, kai Meros upėje pilietis žvejojo elektros srove nuo 220 V tinklo, bet kadangi spėjo sugauti tik keletą strepečių, žala padaryta  gamtai siekė  virš 5 tūkst. litų.

Aplinkos ministerijos informacija