Vietname žvejyba tokia populiari, kad šią valstybę tikrai būtų galima pavadinti žvejų šalimi. Vietnamo pakrantės linija, neskaičiuojant daugybės salų salelių, nusidriekusi 3444 kilometrus. Šalies teritorijoje teka 2372 upės, ilgesnės nei 10 km, yra 2767 ežerai ir 1967 tvenkiniai, kurių bendras tūris – daugiau nei 0,2 milijono kubinių metrų vandens. Vietname žvejoja visi, ir daro tai visur: jūroje, ežeruose, upėse, ryžių laukuose ir net nedideliuose grioviuose. Nenuostabu, kad žvejyba jūroje ar tvenkiniuose dažnai būna keliones į Vietnamą siūlančių turistinių firmų programose.

Vietiniai gyventojai nepaprastai išradingi, pasidarydami sau žvejybos įrankius ir ieškodami įvairių žvejybos būdų. Be abejo žvejojama įprastomis meškerėmis, tinklais, vobleriais, blizgėmis, ir netgi rankomis, tačiau galima pamatyti ir originalesnių žvejybos metodų. Pavyzdžiui naudojant stiklines ar kolbas, prie kurių pritvirtinti nedideli švino svareliai. Į šias talpas pripilama specialiai paruošta ryžių tyrelė, ir pritaisius prie valo jos nuleidžiamos į upę. Po kelių minučių žuvis jau ir užkibusi.

Jūroje galima žvejoti tunus, otus, jūros liežuvius (Solea solea), skumbres.



Ypač žuvingi vidurinės Vietnamo dalies regionai, kur pagaunama daugiausia šių vertingų žuvų. Tonkino įlankoje gaudomi kalmarai. Pietrytinėje pakrantėje gausu holoturijų, dar vadinamų trepangais ar jūros agurkais. Tai dygliuoti bestuburiai gyvūnai, labai mėgstami Pietryčių Azijos virtuvėje. Paprastai jų dešros formos kūnas būna apie 40 cm ilgio, tačiau 2008 m. netoli Bin Tuanio buvo sugautas ilgesnis nei 1,5 m „agurkėlis“, svėręs apie 4 kilogramus.



Vietname geidžiamiausi žvejybos trofėjai yra ne didžiausios, o retų rūšių žuvys. Tiek vietiniai žvejai, tiek atvykėliai svajoja pagauti šarvuotąją lydeką (lot. Lepisosteus). Tai reliktinė žuvis, nepasikeitusi nuo kainozojaus eros. Šių žuvų istorinė tėvynė – Šiaurės Amerika, tačiau ten jas gaudyti kuo griežčiausiai uždrausta. O štai Azijoje šios žuvys dirbtinai veisiamos ir jas gaudyti galima. Šarvuotosios lydekos užauga didesnės, nei 1 m ilgio.

Mekongo upėje sugaunami didžiausi pasaulyje gėlavandenių žuvų kiekiai. Mekongas teka penkių Azijos valstybių teritorijomis, o pati žuvingiausia jos dalis yra Vietname. Didžiausia Mekongo deltoje pagauta žuvis - 293 kg svėrusi vilkžuvė (lot. Anarhichadidae). Žuvis gaudoma iš daugybės plaukiojančių namelių, vadinamų „džonkomis“. Nors klesti ir brakonieriavimas, vien oficialiai Mekongo deltoje kasmet sugaunama apie 2,5 milijonai tonų žuvies.



Beje, prieš metus pasaulio žiniasklaidą apskriejo naujiena apie Mekongo upės deltoje atrastą naują žuvų rūšį, pavadintą Phallostethus cuulong, idomią tuo, kad patinai ant galvos turi organą, atliekantį penio funkciją. Vietiniai gyventojai apie šią žuvį žinojo visada, tačiau iki šiol ji nebuvo aprašyta mokslininkų.



Vietnamo gyventojų (kurių yra daugiau nei 80 milijonų) mitybos raciono 85%  sudaro ryžiai ir žuvis, šiam produktui tenka reikšminga eksporto dalis. Nepaisant to, žuvies vis dar yra tiek daug, kad ieškoma vis naujų jos pritaikymo būdų. Pavyzdžiui iš šamų pradėtas gaminti dyzelinas.

Vietname galima žvejoti visais metų laikais. Tačiau vasarą labai didelė nesibaigiančių liūčių, tikimybė, temdančių ne tik žvejybos, bet ir visos kelionės malonumą. Organizuoti žvejybą siūlosi daugybė turistinių firmų, tačiau galima tartis ir tiesiogiai su kaimo gyventojais – jie parodo žuvingiausias vietas, nuveža iki jų, pasirūpina maitinimu, parveža iš žvejybos, paruošia vakarienę iš laimikio, suteikia nakvynę. Dėl kainos galima derėtis – nesunkiai pavyksta susitarti dėl dvigubai mažesnės sumos, nei įvardinta pradžioje. Apie tai, kokios žvejybos tikėtis apylinkėse, galima spręsti pagal namų skaičių kaime.

Jūroje žvejoti galima tuomet, jei nėra didelių bangų ir netrukdo oro sąlygos. Žvejoti ryžių laukuose ar privačiuose tvenkiniuose galima gavus savininko leidimą – jis suteikiamas už nedidelį mokestį. Tokiuose tvenkinukuose per valandą kartais galima pagauti iki 10 kg žuvies. Kai kuriuose regionuose yra ribojamas leidžiamos sugauti žuvies kiekis, kurį viršijus gali tekti mokėti dideles baudas. Be to yra kelios vietovės, kur žvejoti draudžiama visą laiką ar kurių nors žuvų neršto metu.

Išsirengus į žvejybą Vietname svarbu atminti, kad svetima nuosavybė čia labai gerbiama, o tai reiškia, kad negalima žvejoti svetimuose ryžių laukuose. Už tai galima sulaukti tiek rimtų baudų, tiek ir kaimiečių pasmerkimo.