Liepos 11 d. Aplinkos ministerijoje susirinkę mokslo ir verslo bendruomenės, Žvejų mėgėjų tarybos, Kaimo turizmo asociacijos, žvejų mėgėjų klubų, savivaldybių ir kitų institucijų, suinteresuotų vadinamosios „žvejų rojaus“ zonos kūrimu Lietuvoje, atstovai pritarė ministerijos inicijuotam sumanymui pasirinktoje vietovėje, turtingoje vandens telkiniais, sukurti specialią zoną mūsų šalies ir užsienio žvejams mėgėjams, kad jie galėtų sugauti ir trofėjinių žuvų, kurių dabar vyksta į Skandinaviją ar kitur.

Susitikimo dalyviai pasidalijo informacija apie tokias zonas kitose šalyse. Tačiau vieningo „žvejų rojaus“ modelio nėra. „Lietuvoje šią zoną kursime, atsižvelgę ne tik į gamtos turtus, bet ir į vietovės rekreacinę infrastruktūrą, galimybes užtikrinti vandens telkinių, kuriuos valstybės specialiai įžuvins, apsaugą nuo brakonierių. Kad „žvejų rojus“ pateisintų savo vardą, turėtų siekti ir tos vietovės, kurią pasirinksime, savivaldybės, ir kaimo turizmo sodybų savininkai, ir verslininkai, prekiaujantys žvejybos įranga bei reikmenimis ar juos nuomojantys, – visi, kuriems naudinga, kad sėkmingai būtų plėtojamas žvejybinis ir rekreacinis turizmas“, – sakė aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Pasak viceministro, žvejoti „rojuje“ bus galima be jokių papildomų mokesčių – tik įsigijus žvejo mėgėjo leidimą, kaip ir bet kurioje kitoje šalies vietovėje. Tačiau atvykę į jį žvejai bus tikri, kad pagaus norimos žuvies. Tokioje vietovėje turi būti sukurta patogi infrastruktūra, teikiamos apgyvendinimo, žvejybos įrangos nuomos ir kitos reikalingos paslaugos.

Užtikrinti parinktos vietovės įžuvinimą įsipareigoja ministerija, o žvejybos, poilsio, turizmo ir kitų paslaugų infrastruktūra, informacine sistema turėtų pasirūpinti kaimo turizmo sodybų savininkai ir tos vietovės savivaldybės. Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentas Linas Žabaliūnas supažindino su atliktos apklausos, kaip kaimo turizmo sodybos yra pasirengusios priimti žvejus, rezultatais. Pasak jo, 80 proc. apklaustųjų galėtų sudaryti reikiamas sąlygas ne tik žvejams, bet ir jų šeimų poilsiui.

Specialioji žvejybos zona bus naudinga vietos bendruomenėms – padidės kaimo žmonių užimtumas, atsiras naujų darbo vietų jaunimui. Jie galės nuomoti valtis, teikti žvejybos gido, žuvies apdorojimo ir kt. paslaugas.

Per susitikimą diskutuota, kurį regioną pasirinkti „žvejų rojumi“. Nemažo pritarimo sulaukė nuomonė, kad šalyje reikėtų kurti ne vieną, bet daugiau tokių zonų. Aplinkos ministerijos atstovai tam irgi pritarė, bet pasiūlė pirmiausia sukurti vieną, o po to, jau remiantis patirtimi, pamėginti kurti ir daugiau.
Įvairių pasiūlymų pateikę susitikimo dalyviai sutarė, kad papildomų pasiūlymų jie atsiųs iki liepos 17 d. ministerijos elektroniniu paštu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Visi pasiūlymai bus perduoti darbo grupei, kurią sudarys aplinkos ministras „žvejų rojaus“ kūrimo klausimams spręsti.

Aplinkos ministerijos informacija