Kovo 07 d., apie 12.40 val. pagal gautą pranešimą, dėl lydekų žvejybos uždraustu laiku, skubiai buvo organizuotas gyvosios gamtos reidas prie Ešerinio ež., Viečiūnų sen., Druskininkų sav. Alytaus RAAD Druskininkų agentūros vyriausioji specialistė Irena Jurgionienė ir neetatinis inspektorius, ant minėto ežero ledo sulaikė du neteisėtai žvejojusius Druskininkų savivaldybės gyventojus D.J. ir A.T. Minėti piliečiai žvejojo neturėdami mėgėjų žvejybos leidimų, o taip pat dviejų lanksčia jungtimi sujunktų smaigų. Abu pažeidėjai žvejojo lydekas uždraustu laiku. Pažeidėjas D.J. lydekoms gaudyti buvo pastatęs penkis skritulius, masalui naudojo gyvą žuvelę. Pažeidėjas A.T.  lydekoms gaudyti naudojo „lydekines“ (15 vnt.) taip pat masalui naudojant gyvą žuvelę, šis pilietis turėjo sugavęs lydeką 1 (vnt.).

Abu piliečiai sulaikyti pirmą kartą, jiems surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai. Pagal ATPK 87 straipsnio 1 dalį, mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimas užtraukia baudą nuo 25 litų iki 200 litų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo. Taip pat už padarytą žalą gamtai bus pateiktas 543 Lt. ieškinys.

* * * * * *

2013 m. kovo 9 d. Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai vykdė reidus Vilniaus ir Švenčionių rajonuose, kurių tikslas buvo patikrinti kaip žvejai mėgėjai laikosi Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimų. Patikrinti 79 žvejai mėgėjai, iš kurių 6 žvejojo be mėgėjų žvejybos leidimų. Pažeidėjams buvo surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai ir bus skirtos administracinės baudos.

Reido savaitgalį metu nustatyta, kad  daugiausia žvejų mėgėjų turi mėgėjų žvejybos leidimus įsigytus elektroniniu būdu – naudojantis elektronine aplinkosaugos leidimų informacine sistema (ALIS). Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai aprūpinti specialiais įrenginiais, galinčiais patikrinti ar žvejys mėgėjas yra sumokėjęs už leidimą, net jei leidimo prie savęs neturi. Taip pat nemažai žvejų mėgėjų žvejojo su leidimais įsigytais „PERLO“ terminaluose.

Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai pastebi, kad nuolatinė mėgėjų žvejybos kontrolė daugumą žvejų įpareigojo įsigyti leidimus, todėl pastaruoju metu vis mažėja „nelegalių“ žvejų.

* * * * * *

Utenos RAAD pareigūnai kovo 9 – 11 d. vykdė reidus, kurių tikslas – mėgėjų žvejybos kontrolė. Žvarbus šiaurės rytų vėjas, žema temperatūra darė savo – daugelis žvejų mėgėjų  išeigines dienas praleido ne ant ledo, bet ne maža dalis tokio oro nepabūgo. Iš viso buvo patikrinti 165 žvejai mėgėjai, 19 iš jų už žvejybą be mėgėjų žvejybos leidimų, surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai ir bus skirtos administracinės baudos.

Anykščių rajono agentūros pareigūnai patikrino 16 žvejojančių asmenų. Beveik pusė iš jų – 7 neturėjo mėgėjų žvejybos leidimų, todėl bus nubausti administracine tvarka. GGAI Anykščių ir Zarasų rajonuose patikrino 107 žvejus ir nustatė 8 asmenis, kurie irgi žvejojo be mėgėjų žvejybos leidimų. Pažeidėjams bus skirtos administracinės baudos. Visagino m. sav. agentūra patikrino 24 žvejus mėgėjus ir nustatė 4 pažeidėjus.  Zarasų rajono agentūros darbuotojai, patikrinę 18  žvejojusių asmenų, pažeidimų nenustatė.

* * * * * *

Kovo 13 d. Panevėžio miesto agentūros aplinkos apsaugos inspektoriai suorganizavo du reidus Panevėžio mieste esančiuose vandens telkiniuose, dėl mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių reikalavimų laikymosi. Patikrinta 15 žvejų mėgėjų, nustatyti 3 pažeidimai, nes žvejai neturėjo mėgėjų žvejybos leidimo, suteikiančio teisę žvejoti. Galima pasidžiaugti, kad mėgėjai mieste žvejodami tampa vis sąmoningesni, draudžiamų žvejybos įrankių rasta nebuvo, nenustatyta draudžiamų žvejybos būdų.

Labai gaila, kad asmenys turintys  nemokamą žvejybos teisę (valstybinio socialinio draudimo pensininkai), nesinešioja tai patvirtinančių dokumentų. Atsižvelgiant į žmogiškąjį faktorių ir pagarbą senoliams, jiems administracinės baudos nebuvo taikytos, nors asmenys informuoti, kad pagal LR aplinkos ministro įsakymą 2013 m. sausio 4 d. Nr. D1-12 “Dėl mėgėjų žvejybos leidimų išdavimo tvarkos aprašo” II skyr. 4 p. visi asmenys, turintys nemokamą teisę mėgėjiškai žūklei, privalo pateikti tai patvirtinantį dokumentą.

Nors apie smeigų reikalingumą informacija buvo viešai skelbiama per visuomenės informavimo priemones ir ne kartą, tačiau vis dar atsiranda žvejų – mėgėjų, kurie ignoruoja saugumo priemones, nevertindami savo gyvybės.

Aplinkos ministerijos informacija