Praėjusį savaitgalį, sausio 26-27 d., aplinkosaugininkai šalyje surengė visuotinį reidą, kurio tikslas – patikrinti, kaip žvejai laikosi mėgėjiškos žūklės reikalavimų, ar jie yra įsigiję žvejybos leidimus, ar turi specialius smaigus, kurie žvejojant ant ledo yra privalomi.

Reide dalyvavo 176 aplinkosaugos pareigūnai ir 96 neetatiniai aplinkos apsaugos inspektoriai. Jie patikrino 513 vandens telkinių. Daugiausia Utenos regione – 106, per 70 – Klaipėdos ir Šiaulių, arti 60 – Alytaus, Kauno ir Vilniaus, apie 50 – Marijampolės ir Panevėžio regionuose.

Inspektoriai patikrino arti 4 tūkst. žvejų mėgėjų, daugiausia – net 1752 – Klaipėdos regione. Palyginti nedaug, 5 proc. patikrintųjų, nebuvo įsigiję žvejybos leidimų. Aplinkos ministerija primena, kad leidimus mėgėjiškai žūklei galima patogiai, paprastai ir greitai įsigyti prisijungus prie Aplinkosaugos leidimų išdavimų sistemos (ALIS) http://alis.am.lt. Jį taip pat galima įsigyti loterijos „Perlas“ terminaluose. Leidimas dviem paroms kainuoja 5 Lt, mėnesiui – 20 Lt, metams – 50 litų. 2012 m. buvo nupirkta 101 060 žvejybos leidimų. Už parduotus leidimus gautos lėšos naudojamos vienam tikslui – žuvų ištekliams šalies vandens telkiniuose išsaugoti ir gausinti. Vien šiemet žuvims šalies ežeruose įveisti Aplinkos ministerija numatė skirti daugiau kaip milijoną litų.
Reido metu privalomų smaigų neturėjo 18 proc. patikrintų žvejų. Inspektoriams teko konfiskuoti draudžiamus žvejybos priemones ir įrankius – 164 skritulius, 3 grąžtus. Buvo surašyti 134 administracinio teisės pažeidimo protokolai. Du pažeidėjai (vienas išaiškintas Vilniaus regione, kitas – Utenos) turės atlyginti žuvų ištekliams padarytą žalą. Jiems pateikti 108 Lt ir 716 Lt ieškiniai žalai atlyginti.

716 Lt turės sumokėti Širvintų rajono gyventojas. Jis Gelvanės ežere žvejojo draudžiamu būdu – gyva žuvele – ir sugavo 6 lydekas. Jeigu šis pažeidimas būtų padarytas, įsigaliojus naujiems, šiandien aplinkos ministro patvirtintiems žuvų ištekliams padarytos žalos apskaičiavimo įkainiams, pažeidėjui tektų atlyginti jau nebe 716 Lt, o 3000 Lt žalą.

Aplinkos ministerijos informacija