Brakonieriai Draudenių ežere

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Tauragės rajono agentūros pareigūnai 2012 m. liepos 22 d. 4 val. ryto surengė pasalą prie Draudenių ežero, kuriame buvo pastatyti pastatė du statomi tinklai. Brakonieriai, Tauragės miesto gyventojai M.A. bei D.P., ankstų rytą buvo sulaikyti, draudžiamais žvejybos įrankiais neteisėtai sugavę tris karšius ir karosą, kurie jiems kainavo 131 Lt aplinkai padaryta žala ir skirtomis administracinėmis 300 Lt ir 200 Lt baudomis.

Pakruojo rajone sulaikyti „žvejai mėgėjai“

Š.m. rugpjūčio 8 dieną Pakruojo rajono agentūros pareigūnai kartu su VĮ „Pakruojo miškų urėdijos“ specialistais vykdė gyvosios gamtos apsaugos kontrolę Pakruojo rajone.

Reido metu Linkuvos seniūnijoje prie Dučių tvenkinio buvo pastebėtas nuošaliai stovintis baltos spalvos automobilis VW Passat. Vakarinėje tvenkinio dalyje buvo pastebėta pripučiama guminė valtis, o joje - du piliečiai, iš kurių vienas, persisvėręs per valties bortą, statė tinklus. Pareigūnai  įsidėmėjo dviejų tinklų pastatymo vietas. Pastatę tinklus „žvejai mėgėjai“ pradėjo imituoti žvejybą spiningu. Pakviesti į krantą buvo sulaikyti. Piliečiams už išradingą žvejybą surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai.

Dėl tūkstantinių baudų savo verslo brakonieriai nemeta

Apidemio ežeras, esantis Zarasų rajone, randasi prie pat kelio Zarasai – Ignalina. Atrodo, kad brakonieriams jis tikrai neparankus, kadangi iš pravažiuojančio automobilio matosi visas kaip ant delno. Tačiau kaip įsitikino Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai ankstyvą š. m. rugpjūčio 8 dienos rytą, brakonierių įžūlumui nėra ribų.

Dar prieš 5 valandą į ežerą valtimi išplaukė pilietis, kuris betarpiškai prie kelio esančioje ežero dalyje pradėjo traukti tinklus. Į pro šalį už keliasdešimt metrų pravažiuojančius automobilius absoliučiai nekreipė dėmesio. Kai keturi statomi tinklai su laimikiu atsidūrė valtyje, ramiai grįžo į krantą. Čia jo jau laukė aplinkosaugininkai.  Tai jau seniai Utenos RAAD GGAI pareigūnams pažįstamas Zarasų rajono Girvydiškių kaimo gyventojas N. I., kuris už brakonieriavimą sulaikomas jau 7  kartą. Prieš du metus šalia esančiame Ilgio ežere neteisėtai buvo sugavęs 916 vėžių ir dar žvejojo statomu tinklu. Tada gamtai padaryta žala ir bauda sumoje viršijo 10 tūkst. litų, tačiau šiam piliečiui tai jokios įtakos nepadarė. Aiškinantis pažeidimo padarymo aplinkybes nustatyta, kad pažeidėjas 4 statomais tinklais neteisėtai sugavo 5 lynus, 9 karosus, 1 kuoją ir 1 raudę, tuo padarydamas 257,90 Lt žalą gamtai. Jam taip pat bus skirta administracinė bauda ir konfiskuoti pažeidimo padarymo įrankiai. Kaip praktika rodo – tik laiko klausimas, kur bus sulaikytas sekantį kartą.

Reido Zarasų rajone rezultatai

Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai š. m. rugpjūčio 5 - sios naktį dirbo Zarasų rajone. Reido tikslas buvo išsiaiškinti, kaip laikomasi Mėgėjiškos žūklės taisyklių reikalavimų nakties metu. Pastaruoju metu gaunama nemažai nusiskundimų, kad daugelis žvejų mėgėjų nakties metu žvejybai naudoja ilgesnes kaip 20 cm gumas, ką Mėgėjiškos žūklės taisyklės draudžia. Be to, žvejodami naktį, vandens telkinio apsaugos juostose kūrena laužas, palieka prišiukšlintas pakrantes.

Apie 23 val. Samavo ežere žvejojantys aukščiau minėtu būdu buvo sulaikyti zarasiškiai Š. C. ir S. T. Dar po poros valandų jau Antalieptės mariose už analogišką pažeidimą akistatos su aplinkosaugininkais neišvengė Zarasų miesto gyventojai Č. S. ir D. S. Visiems pažeidėjams surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai ir bus skirtos administracinės baudos nuo 25 iki 200 Lt.

Ankstyvą rytą Sartų ežere statomu tinklu neteisėtai žvejojo vilnietis S. N. Jam irgi administracinės atsakomybės išvengti nepavyks.

Vieno reido metu nustatyti net 8 pažeidėjai

2012 m. liepos 26 dienos vakare Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai dirbo Zarasų rajone prie Luodžio ir Luodykščio ežerų.  

Apie 20 val. Luodžio ežere aplinkosaugininkai sulaikė Visagino miesto gyventojus S. B. ir A. B., kurie neteisėtai statė tinklus. Jiems surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, bus skirtos administracinės baudos.  Dar po valandos Luodykščio ežere tris tinklus pastatė vilniečiai T. Ž. ir D. Ž. Jiems išvengti administracinių nuobaudų  irgi nepavyks. Tik pradėjus temti su pripučiama gumine valtimi į tą patį ežerą išplaukė visaginiečiai V. F. Ir V. V. Vos pradėjusius statyti tinklus juos sulaikė aplinkosaugininkai. Pažeidėjai dar bandė skandinti likusius nepastatytus tinklus, atsisakė ištraukti pastatytus. Minėtiems piliečiams surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, paimti tinklai ir valtis.

Sekančios dienos rytą Ilgio ežere iš vakaro pastatytus tinklus išsitraukė Suvieko seniūnijos gyventojai Ž. M. ir D. M. Tinkluose buvo įkliuvę 13 plakių, 12 ešerių ir 1 kuoja. Už neteisėtai sugautas žuvis jiems teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri yra 109,92 Lt. Be to dar bus skirtos ir administracinės nuobaudos.

Aplinkos ministerijos informacija