Šių metų kovo 1 dieną Biržų rajono agentūros specialistai, kartu su neetatiniu aplinkos apsaugos inspektoriumi, matavo deguonies kiekį Biržų rajono vandens telkiniuose. Ištirpusio deguonies kiekis visuose tirtuose vandens telkiniuose yra aukštesnis nei kritinė riba, todėl specialiųjų priemonių kol kas imtis nereikia. Tačiau imtis veiksmų prieš draudžiamu metu vykdomą lydekų žūklę tikrai reikėtų, nes tą pačią dieną ant Širvėnos ežero ledo buvo sulaikyti trys pažeidėjai, uždraustu metu gaudę lydekas sistemomis su vėliavėlėmis ir skrituliais, masalui naudojant gyvą žuvelę. Įdomiausia, kad vienas iš sulaikytųjų asmenų įnirtingai tvirtino gaudęs vėgėles. Įtikinėjimai baigėsi, kai vienas iš inspektorių pagal sniege paliktus pėdsakus rado paslėptą lydeką. Pažeidėjams surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai, kadangi jie pažeidė LR aplinkos ministro 2005-07-01 įsakymu Nr. D1-337 patvirtintų „Mėgėjiškos žūklės taisyklių“ 12.9, 13.4 p. reikalavimus. Taip pat už neteisėtai pagautą lydeką jiems pasiūlyta geranoriškai atlyginti gamtai padarytą žalą.

Biržų rajono agentūros specialistai primena, kad lydekas žvejoti nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d. yra draudžiama už šiuos pažeidimus administracinių teisės pažeidimų kodekso 87 straipsnio 1 dalyje numatytas įspėjimas arba bauda nuo dvidešimt penkių iki dviejų šimtų litų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių konfiskavimu ar be konfiskavimo.

* * *

Kiekvienas asmuo, užsiiminėjantis kokia nors veikla, yra pasiekęs atitinkamą profesionalumo lygį. Ne išimtis ir brakonieriai. Bet su kokiais teko susitikti Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnams naktį iš vasario 24 į 25, galima skaityti yra pasiekę aukščiausią lygį.

Įsivaizduokite. Vidurnaktis, smarkiai sninga. Dysnų ežero (plotas 2400,9 ha) ledu, ant kurio apie 20 cm. vandens arba patižusio sniego sluoksnis, be šviesų maksimaliu greičiu lekia automobilis Audi Avant Quatro. Automobilyje dviese, vairuotojo rankoje GPS prietaisas. Prie pastatytų tinklų privažiuoja 3-5 m tikslumu. Tinklus patikrina, išima žuvį ir juos perstato nenaudodami jokio šviesos šaltinio. Sutikime, kad pastebėti ir sulaikyti tokius pažeidėjus tikrai nėra lengva, bet kaip ir minėjome – kiekvienas savo srityje yra pasiekęs atitinkamą lygį. Aplinkosaugininkams pavyko pergudrauti pažeidėjus. Vilnietis S. N. ir Moliakalnio k. (Dūkšto sen., Ignalinos r.) gyventojas V. B. buvo sulaikyti, kai grįžo į prie pat kranto esančią sodybą. Nors ir čia buvo paliktas sargas. Pažeidėjų laimikis nebuvo įspūdingas – 6 starkiai, 3 lydekos ir 1 karšis, bet padaryta žala gamtai gana solidi – 993,58 Lt., kurią pažeidėjai privalės atlyginti. Atliekant piliečio S. N. asmens apžiūrą, pas jį  rastas GPS prietaisas (navigacija), pagal kurį buvo surasti ir ištraukti pastatyti tinklai. Pažeidėjams surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai ir bus skirtos administracinės baudos su pažeidimo padarymo įrankių konfiskavimu.

* * *

Utenos RAAD Gyvosios gamtos inspekciją pasiekė informacija, kad Pravalo ežere (Molėtų r.) nuolat žvejojama skrituliais ir vėliavėlėmis, masalui naudojant žuvelę. Tokį žvejybos būdą nuo vasario 1 d. iki balandžio 20 d. draudžia Mėgėjiškos žūklės taisyklės. Šiai informacijai patikrinti 2012 m. vasario 28 d. buvo organizuotas reidas. Informacija pasitvirtino - aplinkos apsaugos pareigūnai nuvykę rado neteisėtu būdu žvejojančius vienuolika asmenų. Aiškinantis pažeidimų padarymo aplinkybes, visi pažeidėjai rodė neva ežero nuomininko pil. R.Š. išduotus leidimus ir aiškino, kuo šie leidimai yra ypatingi - jų kaina 10 Lt, tačiau kartu įgyjama teisė žvejoti masalui naudojant žuvelę! Deja, inspektoriams teko žvejus nuvilti. Pirmiausia, Pravalo ežeras turi valstybinio vandens telkinio, į kurį neišduotas leidimas naudoti žūklės plotą statusą, todėl jame galioja Mėgėjiškos žūklės valstybiniuose vandens telkiniuose, į kuriuos neišduotas leidimas naudoti žūklės plotus, leidimas. Antra, niekas neturi teisės savavališkai keisti Mėgėjiškos žūklės taisyklių reikalavimų, todėl už tokį žvejybos būdą visiems vienuolikai asmenų surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai ir bus skirtos administracinės nuobaudos.

Pravalo ežero nuomininku tebesiskelbiantis pilietis R. Š. anksčiau Pravalo ežerą nuomojo verslinei žvejybai ir turėjo teisę organizuoti mėgėjišką žūklę, tačiau Žuvininkystės įstatymo (Žin., 2008, Nr. 18-629) 16 straipsnyje numatyta, kad tokių sutarčių galiojimas baigėsi 2009 m. sausio 1 d. Kadangi leidimas naudoti žūklės plotą – Pravalo ežerą - niekam neišduotas, šis pilietis organizuoti mėgėjišką žūklę ir išdavinėti leidimus Pravalo ežere teisės neturi.  Dėl piliečio R. Š. veiksmų bus pradėtas tyrimas.

* * *

Šių metų vasario 29 d. Molėtų rajono aplinkos apsaugos pareigūnai tikrino, kaip laikomasi Mėgėjiškos žūklės taisyklių Asvejos ežere. Einant pakrante buvo aptikta sniegu užkastos šakotinės, kuriomis buvo žvejojama masalui naudojant žuvelę. Kadangi pėdsakai dar buvo neužpustyti, ryškūs, tai pareigūnai nusprendė jais pasekti. Paėjus apie 4 km, inspektoriams įtarimą sukėlė žvejys, link kurio ir vedė pėdsakai. Pamatęs pareigūnus, žvejys susirinko daiktus ir ėjo tolyn, retkarčiais pažvejodamas žiemine meškere. Molėtų aplinkos apsaugos pareigūnai, nenorėdami visiškai išsiduoti, žvejį sekė mišku. Manydamas, kad paspruko nuo inspektorių, žvejys visgi pradėjo grįžinėti savo pėdsakais link pastatytų šakotinių ir jas rinkti, kur ir buvo sulaikytas su visais įkalčiais. Molėtų rajono gyventojas A. M. viso turėjo pastatęs 15 vnt. šakotinių, kuriomis sugavo 5 lydekas. Pažeidėjui surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas, bus skirta bauda nuo 25 iki 200 Lt, taip pat teks už sugautas lydekas atlyginti gamtai padarytą žala - 528,50 Lt.

Kovo 1 d. Molėtų rajono aplinkos apsaugos inspektoriams Stirnių ežere neteisėtas žvejys „surengė“ ne ką prastesnį maratoną. Žvejodamas 10 vnt. šakotinių, masalui naudodamas  žuvelę, Vilniaus rajono gyventojas V. P. pamatęs pareigūnus pasileido bėgti, nors jo neteisėta žvejyba jau buvo užfiksuota vaizdo įrašu. Bėgimas ledu, po to mišku, pažeidėjui naudos nedavė. Už 3 km jis buvo sulaikytas, be to, tokį patį atstumą dar teko ir grįžti. Už neteisėtą žvejybą piliečiui V. P. surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas, bus skirta bauda nuo 25 iki 200 Lt, taip pat teks atlyginti gamtai padarytą žalą už vieną neteisėtai sugautą lydeką - 105,70 Lt.

Tą pačią dieną dar vienam Vilniaus miesto gyventojui už neteisėtą žvejybą 5  šakotinėmis, masalui naudojant žuvelę, surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas ir  bus skirta  administracinė bauda.

* * *

Ignalinos rajono ir Visagino savivaldybės agentūrų specialistai, apjungę agentūrų materialinius ir žmoniškuosius išteklius, atliko aplinkosauginį reidą Aukštaitijos nacionaliniame parke. Reido metu buvo tikrinama, kaip žvejai - mėgėjai laikosi Mėgėjiškos žūklės taisyklių,   nuo sausio 1 d. draudžiančių žvejoti vidaus vandenyse naudojant masalui žuvelę, reikalavimų.

Reido metu patikrinta apie 20 žvejų mėgėjų. Paaiškėjo, kad beveik visi turi tinkamus leidimus žvejoti vandens telkiniuose. Bet buvo  nustatyti keturi asmenys, kurie  nuo ledo pastatė palaidines (vėliavėles), masalui panaudoję  žuvelę. Šiems piliečiams surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai ir gresia baudos nuo 25 iki 200 litų.

 

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos informacija