Vėluojanti žiema ilgina brakonieriavimo sezoną. Kol dar ežerų nesukaustė ledas, nerimsta ne tik tinklautojai, bet ir žeberklininkai. Štai ir 2011 m. gruodžio 29 dieną apie 2 val. nakties, Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai Ūsių ežere (Ignalinos r.) sulaikė Švenčionėlių seniūnijos (Švenčionių r.) gyventojus M. J. ir J. B., kurie pasišviesdami prožektoriumi, pajungtu nuo automobilinio akumuliatoriaus, žeberklu badė žuvis. Sulaikius pažeidėjus nustatyta, kad tokiu būdu jie neteisėtai buvo sugavę 9 lydekas, 29 kuojas ir 4 ešerius. Šiems piliečiams surašyti administracinės teisės pažeidimų protokolai, bus skirtos administracinės baudos, o už neteisėtai sugautas žuvis teks atlyginti gamtai padarytą 1045,41 Lt. žalą.

* * *

2011 metų gruodžio 21 dieną, vykdant reidą, Panevėžio RAAD GGA inspekcijos pareigūnai Kupiškio rajono Lėvens tvenkinyje, ties Laukminiškių kaimu sulaikė du piliečius A. J. ir R. G. Vyrams teko gerokai pavargti, kad išsitrauktų iš vakaro savo pastatytus tinklus. Gamta naktį iškrėtė pokštą Lėvens tvenkinio aukštupį sukaustė ledas. Kartimis lauždami ledą, plaukdami medine valtimi lyg galingu ledlaužiu vyrai pasiekė savo tikslą. Deja taip sunkiai išplaukus į krantą jų laukė nemalonus bendravimas su inspekcijos darbuotojais.

Už neteisėtai sugautas 8 lydekas, 4 starkius, 10 plakių, 3 karosus, 5 kuojas ir 5 ešerius, žala vandens gyvūnijai siekia 1308,80 litus. Tai pat brakonieriams teks sumokėti ir administracinės baudas, kurių dydis - nuo 200 iki 700 litų.

* * *

2011 metais iki švenčių neužšalus ežerams kai kurie žvejai sumanė šventėms apsirūpinti  pigesne žuvimi. Paskutinę metų savaitę Marijampolės RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspektoriai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais, Vilkaviškio rajone organizavo  reidus mėgėjiško žūklės taisyklių pažeidimams nustatyti. Dvi dienas vykusių reidų metu buvo nustatyti trys pažeidėjai mėginę tinklais pasigauti žuvies. Sulaikytų pažeidėjų paprašius paaiškinti, kodėl taip elgiasi, visi kaip susitarę teigė, jog žuvies tokiu būdu pasigauti norėjo šventėms. Pažeidėjams surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai.

* * *

Pagal Mėgėjiškos žūklės taisykles laikotarpiu nuo gruodžio 15 d. iki sausio 15 d. draudžiama gaudyti vėgėles jų neršto metu. Tačiau ne visi tuo vadovaujasi ir, nesilaikydami taisyklių, gaudo neršiančias žuvis. 2011 m. gruodžio 28-29 d. ir 29-30 d. naktimis Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento Šilutės gyvosios gamtos aplinkos apsaugos inspekcijos aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnai kartu su VSAT Pagėgių rinktinės Bardinų užkardos pareigūnais organizavo reidus prie vėgėlių nerštaviečių. Naktinio matymo įrangos pagalba pastebėta, kad Nemuno pakrantėje esantys žvejai sugautas žuvis slepia šalia esančiose žolėse. Reido metu buvo surašyti 32 administracinių teisės pažeidimų protokolai už Mėgėjiškos žūklės taisyklių pažeidimus, iš kurių: 17 šiurkščių, kai žuvys buvo gaudomos draudžiamu užkabinamuoju būdu mėgėjiškais ir įvairiais savadarbiais žūklės įrankiais ir 15 protokolų už žvejybą draudžiamu vėgėles žvejoti metu. Rasta 212 neteisėtai sugautų žuvų, todėl pažeidėjai turės sumokėti ne tik skirtas administracines baudas, bet ir atlyginti 21050 litų gamtai padarytą žalą. Susirūpinimą kelia tai, kad neteisėta žvejyba vėgėlių nerštavietėse traukia brakonierius iš visos Lietuvos. Minėtu atveju sulaikyti pažeidėjai buvo atvykę iš Vilniaus, Utenos, Mažeikių ir kitų vietovių.

 

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos informacija