Toliašaudis masalas
Kai įsigali vidurvasaris, nuskaidrėja net ir palyginti drumstos didžiosios upės, spiningininkui tenka pa galvoti, kokiais masalais galima sėkmingai provokuoti plėšriųjų žuvų atakas. Galvą pasukti verta, nes dabar srauniuose vandenyse prasidėjo intriguojančių dalykų periodas: rytais ir vakarais aukšles vaiko salačiai, duburiuose prieš sutemas medžioja stambūs ešeriai, sietuvose tarp vandenžolių kaip korsarai kursuoja šapalai, o didžiosiose upėse jų medžioklės plotuose pavakare pasirodo netgi šamų. Todėl naudoti ypač miniatiūrinius masalus ne visada tikslinga – galbūt mažute vartikle pavyks sugundyti salatį ar ešerį, bet šapalui reikia stambesnio masalo, o dar geriau, kad jis būtų tokio kalibro, kuris, progai pasitaikius, sugundytų atverti žabtus ir vidutinio dydžio šamą. Meškeriojimo ekspertai kol kas negali paaiškinti, kodėl vieni masalai veiksmingi sezoną po sezono, ir atsargiai priduria, kad jie tikriausia gerai imituoja dažniausiai pasitaikantį konkrečiuose vandens telkiniuose plėšriųjų žuvų grobį, tačiau tikriausiai masalų veiksmingumą lemia labai vykusi konstrukcija. Vienas tokių universalių ne tik vidurvasario, bet ir viso sezono masalų – „Jaxon“ blizgė , turinti ir vartiklės, ir vingrės savybių, „HS Ukla“. Šio masalo gaminamos 6 modifikacijos: „HS Ukla Classic“, „HS Ukla Tradition“, „HS Ukla Luska“, „HS Ukla Scot“, kuri dengiama holograminėmis dangomis ir rekomenduojama meškerioti ypač skaidriame vandenyje, bet pati universaliausia – „HS Ukla Spark“, kuri mūsų krašte naudojama salačių, šapalų, sterkų, stambių ešerių, šamų ir tauriųjų žuvų žūklei. Ekspertų teigimu, išskirtines masalo savybes užtikrina ne tik labai paprasta konstrukcija, bet ir ypatingas žvynų ornamentas, kuriame kiekvienas iškilus trikampis žaižaduoja dviem spalvomis – sidabrine ir varine, sidabrine ir auksine... Ši blizgė – vidurvasario favoritas. Ją verta įtraukti į savo arsenalą, jei rengiatės pa žvejoti mūsų ar kitų kraštų upėse. „HS Ukla Spark“ gaminama 14, 22 ir 28 g. Masalinėje taip pat verta turėti 6 g sidabraspalvę „HS Ukla Micro“, kuri gali pakeisti didesnę sesutę tomies dienomis, kai salačiai ypač įnoringi.
Daugiau informacijos www.jaxon.pl

 


Gelmių svirplys
Vidurvasarį daugelis ežeruose gyvenančių plėšriųjų žuvų laikosi gelmėje, kur vanduo vėsesnis. Ne išimtis – ešeriai, kurie tik trumpam rytą ir vakare pasirodo priekrantėje, paskubom nusiaubia mailiaus pulkelius ir vėl traukia į gelmę. Nuspėti, kada ir kur dryžuotašoniai pasirodys, sunku. Bet jie mielai kimba, jei į jų pamėgtas vietas – duburius palei sėklius, gilias zonos su akmenuotu ar žvitgždėtu dugnu, nugramzdinamas tinkamas masalas. Kompanijos „Strike Pro“ gaminamos cikados – idealus masalas pasiekti gelmėje budinčius ešerius. Šie plokšti kaip ašmenys masalai labai energingai vibruoja ir skleidžia stiprius virpesius, o svarbiausia – juos galima horizontaliai plukdyti didelėje gelmėje.
Daugiau informacijos www.strikepro.com.tw

 

 


Akių apsauga
Pavasarį ir vasarą saulė – la bai aktyvi, todėl medikai pataria akis apsaugoti nuo tiesioginių jos spindulių tamsiais akiniais, tačiau meškeriotojams reikia ne šiaip akinių atspindinčių UV spindulius, o funkcionalių akinių su poliarizuotais stiklais. Jie beveik iki minimumo su mažina vandens atspindimų „saulės zuikučių“ efektą ir apsaugo akis nuo pervargimo. Be viso to meškerotojui tinkantys akiniai turi būti dar ir kom fortiški bei atitikti veido anatomiją. Somių kompanijos „Rapala“ gami nių asortimentas šiemet pasipildė serija labai funkcionalių akinių su poliarizuotais stiklais modelių, tarp kurių ypač patrauklūs modeliai „Lar ge Classic“, „Slim FT“ ir „Sport Fit“. Šių akinių rėmeliai sukontruoti taip, kad iš visų pusių apsaugotų akis nuo saulės spindulių, tačiau kartu užtikrintų panoraminę apžvalgą, nes rėmelių šonuose – specialūs langeliai su poliarizuotais stiklais. Visus šiuos modelius galima nešioti kartu su regėjimą pagerinančiais akiniais.
Daugiau informacijos www.rapala.com

 

 


Karpių meškeriotojo pagalbininkė
Karpių meškeriotojai dažnai naudojasi ypatingu metodu – masalus jie ne užmeta meškerykočiu, o nuplukdo į reikiamą vietą valtimi ir ten nugramzdina. Paprastai tokiu būdu nugabenami 2-4 meškerių masalai, kurie atsiduria šalia specialaus žymeklio plūduro, rodančio kur subertas jaukas. Suprantama, kad tokiam reikalui reikalinga nedidelė kompaktiška valtis, kurią galima būtų atsigabenti kartu su kitais reikmenimis ir ji neužimtų daug vietos. Pageidautina, kad ją galėtų nuleisti į vandenį vienas žmo gus, nes ne kiekvienas karpių meškeriotojas į žūklę nuošaliame vandens telkinyje ima porininką. Vienas garsiausių Didžiosios Britanijos meškeriotojų Johnas Vilsonas yra pasakęs, kad geriausia tokios valties versija – kompaktiškas laivelis iš plastiko su korpuse esančiomis ertmėmis, palaikančiomis plūdurumą, o tokios valties gabaritai turi būti tokie, kad ji tilptų ant garsiojo MINI automobilio stogo bagažinės. Kad vaizdžiai pademonstruotų tokio laivelio privalumus, jis skyrė tam vieną iš savo televizijos laidų, kurias žiūrėjo visa Europa. Tokios valties, padedančios meškeriotojui įvairiose situacijose, standartą atitinka prancūzų kompanijos „BIC Sport“, kurios oficialus atstovas Lietuvoje yra UAB „Bigre ta“, gaminamos kompaktiškos valtys „BIC Sportyak 213“ ir „BIC Sportyak 245“. Tiek vienas, tiek kitas modelis telpa į universalo ar visureigio bagažinę arba gali būti gabenamos ant automobilio stogo. Šios valtys gaminamos iš specialaus polietileno, nebijančio UV spindulių, o jų konstrukcija užtikrina ypatingą šių laivelių stabilumą. Nors valčių gabaritai kompaktiniai (pirmojo modelio ilgis – 2,13 m, o plotis – 1,15 m, antrojo – 2,46 m ir 1,20 m), tačiau jose pakanka erdvės, užtikrinančios komfortą dviem meškeriotojams su plūdinėmis arba dviem spiningininkams, gaudantiems ešerius, lydekas ar sterkus nedideliame ežere. Norint pasinaudoti „BIC Sportyak 213“ ir „BIC Sportyak 245“ valtimis nebūtina privažiuoti prie vandens telkinio, nes šiuos laivelius nesunku nugabenti sausuma porą šimtų metrų.
Daugiau informacijos www.bicsportas.lt