Emilis Muliuolis

Klubas "Ant bangos"

Šiame straipsnyje noriu trumpai apžvelgti pasirodžiusią karštą naujieną Lietuvos rinkoje: hibridinį voblerį JIGWOBBLER. Tai naujiena voblerių rinkoje ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Suomių sukurtas produktas Vokietijoje pasirodė dar praeitais metais, todėl kai kurie žvejai bandė parsisiūsti jį į Lietuvą jau šiek tiek anskčiau. Kadangi tai naujiena, informacijos internete nėra labai daug, todėl galima būtų trumpai apžvelgti kas tai per produktas ir „su kuo valgomas“. Trumpai pasakius: tai džigas ir vobleris viename. Tai be abejo įdomus ir stebinantis suomių gamintojų sprendimas žvejams, bet kuo šis vobleris toks ypatingas?

Visų pirma, vobleris susideda iš dviejų dalių: švininės galvos, bei plastikinio kūnelio su liežuvėliu. Švininė galva leidžia voblerį užmesti tiksliai ir toli, galima sakyti, tai puikus produktas tiems žvejams, kurie nelabai mėgsta gaudyti vobleriais ir teikia pirmenybę gumoms. Kita plastikinė voblerio dalis su liežuvėliu, puikiai dirba vobleriui skęstant. Butent skendimo metu vobleris puikiai bei labai natūraliai dirba, vidutiniškai greitai skęsdamas ir todėl plėšrūno ataka dažnai būna šios fazės metu. Gana ilga priekinė kilputė už kurios kabiname voblerį taip pat suteikia ypatingo judesio. Plastikiniame kūnelyje, kaip ir daugelyje voblerių įmontuoti barškučiai. Reikia pastebėti kad plastikinė voblerio dalis yra plaukianti ir švininei galvai nusileidus ant dugno, plastikinis kūnelis būna pakilęs nuo dugno, todėl kabliai nesikabina už dugno. Beje kai kurie žvejai deda papildomą plūdžios medžiagos gabaliuką tiesiai ant trišakio, taip pakeldami ir jį. To pasekoje galima tikėtis mažiau kliuvinių, bei garantuotą pakirtimą žuviai kimbant. Reikia pastebėti, kad kai kurios šių voblerių spalvos šviečia ultravioletinėje šviesoje.

Kai kurie žvejai gana skeptiškai žiūrėję i šį produktą, visgi po truputį pripažįsta: iš tikrųjų šis hibridinis masalas veikia. Be jokios abejonės, daug ką lemia ir vandens telkinys kuriame gaudoma ir tikrai ne kiekviename iš jų šis vobleris pasiteisins. Visu pirma svarbus  vandens telkinio gylis, nes sekliame ežere, gaudyti gali būti sudėtinga dėl didelio voblerio svorio, bet jis puikiai tinka tikrinti duobes bei gaudyti gilesniuose vandens telkiniuose. Vobleriai yra 3 dydžių: 5 cm – 8 g;  6,5 cm -18 g; 8 cm – 28 g. Taigi standartinio dydžio: 6,5 cm voblerio svoris net 18 g, todėl sekliame ežere gaudyti bus sudėtinga. Pats mažiausias dydis – 5 cm,  labiau tinkamas gaudyti nedidelėje upėje arba didesnių ešerių žvejybai.  Na ir 28 g jigwobbleris puikiai pasiteisins Kauno mariose, bei kituose gilesniuose vandens telkiniuose. 10 spalvų gama leidžia išsirinkti kiekvienam vandens telkiniui tinkamą spalvą.

Reikia būtinai paminėti, kad voblerio darbo dažnį galima šiek tiek koreguoti, šiek tiek atlenkiant metalinę kilputę jungiančią abi voblerio dalis: atlenkus i viršų voblerio uodegėlės judesiai bus dažnesni, o nulenkus šie tiek į apačią – retesni. Be abejo reikia būti atsargiam ir nepersistengti…

Vobleris tinkamas tiek velkiavimui, tiek džigaujant, tiek traukiant pastoviu tempu. Beje išbandžius upėje galima pastebėti, kad jis puikiai laikosi srovėje ir vien nuo srovės poveikio puikia dirba, netgi traukiant labai lėtu tempu.

Galima prognozuoti, kad tikriausiai ši naujiena prigis ir Lietuvoje, bei ras savo vietą daugelio žvejų masalų dėžutėje.

www.ant-bangos.lt