Sigitas Kazlauskas (SIGUTIS)

Plūdinės žūklės specialistas

Žmonės jau pasitiko Kūčias, prabėgo Šv. Kalėdos, atėjo Naujieji metai. Kokie 2010-ieji buvo žvejo akimis – geri, blogi, sėkmingi ar nelabai? Šiuo straipsniu noriu pasipasakoti apie savo pastebėjimus, mintis tiek mėgėjiškoje, tiek sportinėje žūklėje...


Žiema
Poledinė žūklė


Kadangi neesu didelis žiemos šalininkas ir ant ledo lipti tenka gana nedaug, tai apie poledinę žūklę daug nekalbėsiu. Tuoj po Naujų nuvykau išbandyti laimės ant vienos iš Pakaunės balų, esančių Raudondvario    seniūnijoje. Žinia, prieš keletą metų pradėdamas žvejoti ant ledo pirmiausiai susirinkau aibę informacijos iš draugų nuo ko pradėti. Įsigijau gerus rūbus, batus, dėžę, tik grąžto naujo nesiryžau pirkti, tenkinausi Leningrado gamybos draugų dovanotu.

Liko išspręsti kokiu būdu ir kokiuose gyliuose žvejosiu, nes nuo to priklausė kokią įranga teks susipirkti. Nepasakysiu nieko naujo, kad daugumą mano draugų sudaro žvejai sportininkai, kurie gaudo mažomis avižėlėmis, plonais valais ir vadinamom balalaikom. Todėl eidamas jų pramintais takais susipirkau viską, kas (kaip man atrodė) labai panašu į jų įrangą. Su šia įranga žvejoju jau penktą sezoną.

Bet grįžkime į Raudondvario seniūniją, į pernai metų pradžią. Jau važiuodamas į šį vandens telkinį buvau įsitikinęs, kad tikrai pagausiu gražių ešeriukų. Tą mano įsitikinimą labai skatino pernykščiai laimikiai. Ir koks buvo mano nusivylimas, kai per gerą pusdienį pagavau 6-8 ešerius. Praėjus kuriam laikui teko dar keletą kartų atvažiuoti, bet laimikiai būdavo dar prastesni. Pamenu tokių gražių ešerių, kuojų pavykdavo sužvejoti, o dabar... Kas atsitiko, pasidarė? Ar pamiršau kaip žvejoti, ar kažką darau ne taip? Ir tik vėliau įsišnekėjus su poledinės žūklės meistrais buvo prieita išvados, kad šis vandens telkinys buvo tiesiogine žodžio prasme „apžvejotas“. Ir tai mane tikrai įtikino, nes aš žinojau kokio dydžio jis yra.

Vėliau yra tekę žvejoti Muniškėse, Gaižėnuose, Striūnoje, Pagynėje ir net Kauno mariose. Ir čia koks buvo nusivylimas, kada visur būdavo labai smulkūs ir maži laimikiai. Suprantu, kad patirties stoka ar vietos nežinojimas Kauno mariose tam turėjo didžiulės įtakos, bet, kad tokia silpna nekiba būtų, irgi stebino. Tankiai aplankydavo mintis – koks velnias manė nešė į tą galerą ? Norėdavosi mesti tą žiemos žvejybą, bet vis kirbėdavo mintis – nedaryk taip, ateis tavo sėkmės valanda.

Bėgant dienom, savaitėm ilgiem žiemos mėnesiam aš susikooperavęs su keletu draugų nutariau išbandyti laimę žemupyje, garsiajame Mingės kaime, Minijoje, kur suvažiuoja didelė dalis žvejų iš visos Lietuvos.
Ir kaip buvo smagu, kai nuvažiavus pavyko sugauti ir gražių ešerių, kuojų, plakių, pusėtinų karšiokų. Ir tai buvo ne atsitiktinumas, o kiekvieną kartą kada tik ten nuvykdavau. Vadinasi ne įrangoje, ne žiniose buvo visa esmė, bet vandens telkinyje. Ten, kur žuvies didelė gausa, kur ji nuolat šeriama, kur jos tikrai yra, ten ir laimikiai visiškai kitokie. Tad padaręs reikiamas išvadas, supratau, kad ne tik vasarą ar rudenį, bet ir žiemą žuvies tikimybė sugauti didesnė ten, kur ji žiemoja, maitinasi ir užsilaiko...

Pavasaris
Plūdinė meškerė

Jaukai
Aš ne veltui įdėjau spalvinę gamą prieš pradėdamas toliau rašyti. Joje aiškiai parašyti mėnesiai ir pavaizduota, kaip atitinkamam laikotarpiui reiktų rinkti jauką. Jei žiemą reikėjo naudoti kažką tamsaus su raudonu, tai artėjant pavasariui jaukus jau reikia šviesinti. Kita vertus, pavasarį aš jų naudoju labai nedaug arba visai net atsisakau. Tai priklauso nuo vietos ir situacijos. Aišku jei jaukinu tai tik po truputį ir ne gausiai.

Valai

Kur bežvejočiau – upėje ar stovinčiam vandenyje aš juos pavasarį labai suploninu. Suploninu, nes puikiai žinau, kad žuvis dar nusilpus (nekalbu apie atskirus atvejus ar bonusus) kovotoja iš jos nekokia, todėl tą sau galiu leisti. Kita vertus, ir baidosi ji mažiau. Vėliau artėjant gegužiui aš juos po truputį pradedu storinti. Kol kas tokia taktika manęs dar nei karto nepavedė.

Ritė ir meškerykotis

Šioje vietoje turbūt nepasakysiu nieko naujo. Turiu keletą „Shimano“ ritelių ir jas sėkmingai daug metų eksploatuoju, kartas nuo karto atlikdamas jų profilaktiką. Jomis aš žvejoju visą sezoną iki pat užšalimo. Kas liečia kotų gamą, čia jau priklauso nuo situacijos. Tarkim, anksti pavasarį tenka žvejoti stovinčiam vandenyje arti kranto, kur vyrauja 6,0-6,5 metrų gyliai. Tam puikiai pasitarnauja 7-9 m teleskopiniai kotai, dar liaudyje vadinami „botais“. Vėliau, kai pradedu žvejoti upėje, kur tenka itin toli mesti ir gyliai siekia vėl apie 5,0-5,5 metrus, į rankas imu savo galingąjį 6,5 metro ilgio matchą. Žvejojant seklesnėse upių vietose verčiuosi su standartiniu 4,20 m meškerykočiu. Panašiai žvejoju ir visą sezoną. Tenka taikytis prie vandens telkinio ypatumų – gylio, srovės ir pan.

Kabliukai
Čia irgi išimčių nebūna. Iš pačio ankstyvo pavasario gaudau pačiais mažiausiais kabliukais, o vėliau, šylant vandeniui ir aktyvėjant žuvim rišu didesnius. Mano mėgstami kabliukai - „Gamakatsu“, „Owner“, „Milo“, „VMC“ ir dar keletas firmų.

Pavasarinis kibimas šiemet buvo gana dviprasmiškas – kartais laimikiai būdavo stambesni ir gausesni, o kartais atvirkščiai, bet tai daugumoje priklausydavo nuo vandens telkinio ir jame esančios žuvies gausos. Vėlgi, pavasarį geresni rezultatai būdavo ten, kur stovėdavo vadinami žvejų „kolūkiai“ arba žemupyje. Tekdavo rinktis kur širdžiai geriau, mieliau ar piniginei pigiau.

Vasara
Sportinė žūklė


Jaukai

Visai baigiantis gegužės mėnesiui, nutrūksta mėgėjiška žvejyba, nes prasideda sportinės žūklės maratonas. Čia jau pinigėliai lekia greičiau už vėją, nes norint parodyti rezultatą, vien meistriškumo neužtenka. Reikia anksti pavasarį daryti užsakymus, kad laiku gautum jaukus. Visi tą žinome, todėl per žiemą taupome, dedame litą prie lito, kad vasarą galima būtų maksimaliai gerai pasirodyti. Žvejoju aš dviejų firmų jaukais – „Sensas“ ir „Žvejo takas“. Esu patenkintas šių firmų produktais, o iki pilnos laimės galėtų tik tų jaukų kaina būti mažesnė.

Valai
Šiuo atveju jau tenka naudoti išbandytų, žinomų firmų valus ir kiekvienu atveju naudoti atitinkamo storio. Yra kelios taisyklės. Stovinčiame vandenyje valas visada dviem šimtosiom plonesnis už valą, naudojamą srovėje ir pavadėlis pagrinde taip pat būna dviem šimtosiomis plonesnis už pagrindinį valą. Išimtis - aukšlių gaudymas. Ten valai parenkami pagal esamą situaciją.

Ritės ir kotai
Žvejojant sportinėje žūklėje aš ritės nenaudoju kaip ir meškerykočių su žiedeliais. Per varžybas naudoju tik 2-9 metrų ilgio teleskopus. Kiek žinau rites ir machus sportininkai naudoja LSŽK Lygoje, viename iš turų. Federacijos ir MŽD varžybose mums šito neprireikia. Kotus kiekvienas sportininkas perkasi maksimaliai lengvesnius, geresnių firmų pagal finansines galimybes. Mano kotų pagrindinę dalį sudaro „Garbolino“ firmos ir keletas „Milo“ firmos meškerykočių.

Kabliukai
Turbūt retas kuris sportininkas per varžybas naudoja didelius kabliukus, nes pagal gaudymo specifiką tenka ne žuviai, o žvejui taikytis prie esamos situacijos. Pagrinde būna naudojami 14-18 numerio kabliukai.

Plūdės
Pavasario skiltyje specialiai praleidau šį skyrelį, nes tą žadu padaryti dabar. Ankstyva pavasario žvejyba kažkuo plūdžių atžvilgiu panaši į sportinę žūklę, nes abiem atvejais naudojamos maksimaliai mažos keliamosios galios plūdelės. Viskas mažinama iki galimo minimumo – išimtis tik srauni upės tėkmė ir dideli joje vyraujantys gyliai. Na, ir mėgėjiškoje žūklėje baigiantis pavasariui plūdės jau būna naudojamos didesnės keliamosios galios. Mano asortimente pagrinde naudojamos yra „Sensas“, „Colmic“ ir „Milo“ firmos plūdės. Jas naudoju dėl to, kad jos laiko būtent tą svorį, kuris rašomas ant plūdės.

Apžvelgiant į šių metų rezultatus jie tikrai gana neblogi – užimta daug prizinių vietų, sugauta nemažai gražios žuvies, namo parvežta gražių taurių, prizų, medalių...

Visada rezultatu, žinoma, patenkintas iki galo nebūni, analizuoji padarytas vienokias ar kitokias klaidas, darai išvadas ir tikiesi kitą sezoną sustartuoti geriau.

Ruduo
Plūdinė meškerė


Įpusėjus rugpjūčiui varžybų laikas baigiasi ir jei turi rugpjūtį atostogas (šiemet ilsėjau nuo liepos iki rugpjūčio vidurio), tada gali sau leisti ką nori. Šiais metais aš buvau paskyręs atostogų laiką ežerams. Apie tai esu jau rašęs. Norėjosi padaryti keletą savotiškų bandymų įvairiuose ežeruose. Jaukų turėjau pakankamai (likutis nuo varžybų), nes visada perku su atsarga. Todėl pašnekinęs tai vieną, tai kitą draugą ir pasikrovęs valtį pradėjau atostogų maratoną.

Jaukai
Jei kalbėti visai atvirai tai tikėjausi sugauti daugiau didesnių (virš 2 kg) karšių. Atvykus kiekvieną kartą į naują vandens telkinį naudodavau panašią jauko sudėtį. Imdavau bazinį jauką „karšis“ ir jį papildydavau ingredientais. Arba tą patį darydavau su baziniu jauku „kuoja“. Turiu pasakyti, kad stovintis vanduo labai skiriasi savo žvejojimo specifika nuo tekančio. Jei upėje yra žuvies, tai ją pašėrus jaukas ima veikti per 5-15min. Stovinčiam vandenyje tam reikia 15-30 minučių. Bet man žvejojant visiškai nežinomoje vietoje jaukas kartais suveikdavo kaip jau minėjau, o kartais ir visai neveikė. Kildavo klausimas – kodėl??? Kaip vėliau išsiaiškindavau, man arba paprasčiausiai pritrūkdavo laiko, kad prisijaukinti žuvį, dar būdavo, mano nuostabai, itin dideli gyliai (virš 10-12 m), skurdus vandens telkinys, na ir pagrinde tai nežinojimas povandeninio reljefo, kalnelių, perkritimų ir kur laikosi žuvis.

Ne be reikalo sako, kad svetimam kaime pranašu nebūsi.

Valai
Šiuo atveju kaltinti valų aš tikrai neturėjau teisės. Kibimo ar ne kibimo priežastimi jie tikrai nebuvo.

Ritės ir kotai
Jei apie valus negalėčiau pasakyti nieko blogo, kaip apie rites taip pat tai dėl kotų galima būti suabejoti. Tikrai buvo tokių gilių vietų, kur mano 9 metrų teleskopas buvo bejėgis. Man niekaip nepavykdavo pasiekti norimo gylio. O vos tik paimdavau į rankas 7-kę, tuoj „prisistatydavo“ ešeriai, kuojos ar aukšlės. Tai buvo didelis minusas norint pasiekti ežere geresnio rezultato.

Kabliukai
Jų turima įvairovė man tikrai nekėlė rūpesčių. Kitas dalykas tai, kai iš ežerų persikėliau vėlų rudenį žvejoti į upes tai nuolatinis jų nutraukimas. Dieve brangus, kiek jų teko palikti, kad jūs žinotumėte. Na, o stovinčiam vandenyje tai nuostolių turėjau minimalių.

Plūdės
Aptariant plūdžių įtakojimą mano žvejojamuose ežeruose tai vėlgi labai ginčytinas klausimas. Šiaip esu tvirtos plūdės fiksacijos šalininkas, bet kas gali paneigti, kad jei būčiau žvejojęs slankiojančiom plūdėm, rezultatai nebūtų visai kitokie??? Tikrai, mano giliu įsitikinimu, jei būčiau įsimetęs keletą waglerių, ko gero ir laimikių galėjau sugauti didesnių.

Vėliau, atostogoms pasibaigus teko žvejoti savaitgaliais kas taip pat teikė malonumą. Atvėsus orams ir  gavus naujienų iš žemupio, teko teleskopus keisti į matchus ir važiuoti ant rudeninio kibimo. Mano arsenale du matchai ir 9 m teleskopas, kuris jau pirmoje žvejyboje parodė, kad yra per trumpas ir sistemėlė su 12 g plūde tiesiog nepasiekia reikiamo nuotolio.

Teko imti 4,20 m kotą, bet vėl bėda, užmetimo vietoje vyravo 5-5,5 metro gylis. Ir čia į pagalbą atėjo mano galingasis 6,5 m matchas. Viskas stojosi į savo vietas. Šauniai pavykdavo pažvejoti ir praleisti savaitgalį žemupyje su gerų draugų kompanija. Vėliau apstojus kibimui ir dar atvėsus orams, kaip baigiamasis akordas, nuskambėjo žvejyba Nevėžyje.

Kol vieni grūdosi  ir lipo ant galvų dėl žiobrių miesto krantinėje, mes sėdėdami ant kėdučių savo malonumui (tegul ir truputį mažesnes) žvejojome kuojas, plakius, ešerius.

Baigiamasis žodis

Apžvelgiant visų metų žvejybą ir ją ramiai išanalizavus, aš supratau, kiek dar reikia mokytis, studijuoti, kiek yra visokių niuansų žvejojant  vienokiam ar kitokiam, bet naujam vandens telkinyje. Netinkamas kotas, per sunki plūdė, slankiojantis ar fiksuotas švinelis, visa tai ir sudaro gale žvejo rezultatą ar nulemia sportinę sėkmę.

Kas liečia laimikius, tai jų buvo ir gražesnių, ir menkesnių, bet visumoje daug pamatyta, sužinota ir nemažai priplanuota jau ateinantiem metams. Žvejyboje nėra smulkmenų, reikia viską išbandyti ant savęs, įsitikinti, palyginti atskirus atvejus, situacijas ir tik padarius gerą, plačią analizę galime tikėtis ateityje išvengti didesnių klaidų ir tikėtis gražesnių laimikių bei efektingesnių rezultatų.