Didžiosios daugumos Anglijos ir Prancūzijos karpinių ežerų savininkai ar nuomininkai apytiksliai žino ten plaukiojančių karpių skaičių ir puikiai pažįsta didžiuosius kiekvieno telkinio egzempliorius bei tiksliai žino, kiek tokių yra. Kuo daugiau ežere ar tvenkiny rekordinių karpių (didieji karpiai ten net vardus turi), tuo pastarasis vandens telkinys populiaresnis tarp žvejų mėgėjų. Kadangi minėtose šalyse karpiai yra paleidžiami atgal, kiekvieno ežero savininkai turi tikslią statistiką, kiek karpis paaugo nuo paskutinio pagavimo ir kiek laiko nuo paskutinės “nesėkmės” jis buvo atsargus.

Tačiau kartas nuo karto tiek Anglijos, tiek Prancūzijos ežerų savininkus bei karpininkų bendruomenę nustebina pagaunami dar neužregistruoti didieji karpiai. Paprasčiau tariant atsiranda koks 30 kg egzempliorius, kuris per 20 metų gyvenimo mažame ežerėlyje, kuriame knibžda žvejų, taip ir nebuvo nė karto pagautas, kai tuo pat metu kiti jo “bendraamžiai” buvo pagaunami kasmet bent po vieną kartą.

Dar įdomesnį faktą paskelbė žurnalas “Angling Times”. Pasak leidinio, keli Vokietijos profesoriai padarė atradimą, kad dažniausiai tokie “nepagaunamieji” yra žvynuotieji karpiai, nes veidrodiniai karpiai yra mažiau protingi, todėl rečiau išvengia kabliuko.

Prie šio tyrimo prisidėjo garsiausi Anglijos karpininkai Chris Yates, Lee Jackson, Matt Hayes ir Rod Hutchinson. Jie, ieškodami rekordinių žuvų, yra išvažinėję visą Angliją bei Prancūziją, todėl patikino, kad dauguma jų pagautų “neregistruotų” rekordinių laimikių buvo būtent žvynuotieji karpiai.

“Šio tyrimo rezultatai manęs visiškai nenustebino. Aš jau seniai buvau susidaręs nuomonę, kad žvynuotieji karpiai turi didesnį savisaugos instinktą, nes genetiškai jie yra artimesni sazanams, nei veidrodiniai karpiai“, - sakė Chris Yates.

Chris taip pat pasakojo, jog dažnai pažvejot užsukdavo į vieną nedidelį privatų ežerą, kuriame plaukioja keli visiems gerai žinomi rekordiniai veidrodiniai karpiai. Tačiau žvejybos metu jis ne kartą pastebėjo milžiniškus paprastuosius karpius, iškylančius pasišildyti į paviršių. Kai paklausė ežero savininko apie juos, išgirdo atsakymą, jog tokių karpių čia iš viso nėra.

Gordon Howes, didelio St. Ives karpinių ežerų komplekso Kembridžšyre savininkas teigė neabejojantis, kad paprastieji žvynuotieji karpiai yra žymiai protingesni už veidrodinius. Pasak Kordono, savo ežeruose jam ne kartą tekos stebėti didžiųjų veidrodinių karpių būrelį, paskui kurį sekdavo vienas ar keli milžiniški žvynuotieji karpiai, kurie dar tikrai nėra įtraukti į to ežero laimikių statistiką.